A MATTER OF TRUST (2022,DAN) - 6,5/10


 

Solidnom dramom se na festivalu u Tribeci predstavila iskusna danska filmašica Annette K. Olesen. "Inger kender dagen" ili "A Matter of Trust" jedan je od onih filmova u kojima pratimo nekoliko naizgled nepovezanih priča na tragu "Short Cuts", "Magnolije" ili "Amores peros", no ne ide, dakako, ovaj film u tu kategoriju. Ostalo je do kraja nejasno što zapravo povezuje sve te likove i čini se kao da je Olesen nekoliko kratkih priča odlučila ispremiješati u jednoj dugoj, a ostalo je to gotovo na stilskoj vježbi.

U prvoj priči tako imamo liječnicu (Trine Dyrholm) čija će se hipokratova zakleta naći na kušnji kada postane dio ekipe koja transportira ilegalne imigrante nazad u Afganistan, a jedan neuspješni azilant osobito je divlji. Potom imamo tipa (Jakob Cedergren) koji je preko Airbnb-a rentao vikendicu za druženje s ljubavnicom, no njihovu intimu stalno narušava dosadna kućevlasnica. Zatim imamo mladi par koji se zaputio na sprovod, misterioznu majku koja malenu kćer vuče po plaži te tinejdžera čiji će se svijet raspasti kada njegov kolega cijeloj školi otkrije da je ovaj prikriveni homoseksualac.

I u sličnim fimovima obično je slučaj da se sve te priče nekako spoje, povežu, isprepletu, no Olesen je odlučila razvijati svaku priču zasebno. Umjesto ispreplitanja, svaka se tu priča poigrava konceptom povjerenja, kako određeni ljudi razaznaju dobro od lošega i kako nečije ponašanje obično uzrokuje posljedice ne samo na njih, već i na puno više drugih ljudi. I kao što je često slučaj s filmovima sličnog koncepta, neke priče su zanimljivije (daleko je najbolja ona o ljubavnicima), neke baš i ne. Neke su mračnije, neke veselije, no sveukupno neće to biti film koji će se posebno dugo pamtiti.

IMDB LINK 

Primjedbe