BLACK BOOK (2006,NIZ) - 9/10


 

Vjerojatno najpoznatiji nizozemski režiser Paul Verhoeven morao se iz Hollywooda vratiti kući da bi snimio možda i najbolji film u dugoj i bogatoj karijeri. Nakon što se još tijekom sedamdesetih i početkom osamdesetih u Nizozemskoj proslavio filmovima kao što su "Turskih Delight", Soldier of Orange" i "The Fourth Man", zaputio se Verhoeven u američku avanturu. Nakon povijesnog spektakla "Flesh + Blood" slijedili su hitovi kao što su "Robocop", "Totall Recall" i "Sirove strasti" da bi si potom američku karijeru zapečatio flopovima kao što su "Showgirls" i "Spaceship Troopers".

Dvadeset godina nakon života i rada u Americi, Verhoeven je u Nizozemskoj počeo raditi na drami - trileru osmišljenom prema stvarnim događajima čija je radnja smještena u Nizozemsku na samom kraju II svjetskog rata. Rezultat toga je "Zwartboek" ili "Crna knjiga", impresivna priča o tome što sve čovjek može izdržati da bi preživio i sjajan je to prikaz najgoreg mogućeg vremena. Ova šokantna i potresna ratna drama ujedno bila i odskočna daska za izvrsnu nizozemsku glumicu Carice van Houten koja je poslije uloge Židovke koja je kako bi spasila život i pomogla otporu otpora surađivala s nacistima, ostvarila i zapaženu međunarodnu karijeru.

Godina je 1944. i nizozemska Židovka Rachel Stein (Van Houten) skriva se od nacista po farmama i selima, a nakon što savezničke bombe unište njeno skrovište preko obiteljskog prijatelja i odvjetnika Smaala dogovorit će ona bijeg na oslobođeno područje. No, ispostavit će se da će to zapravo bit zamka i nacisti će pobiti cijelu njenu obitelj, a kada ne uspije pobjeći na oslobođeni teritorij, pridružit će se ona pokretu otpora. Koristeći nizozemsko ime Ellis de Vries i nakon što zblajha crvenu kosu (i ne samo kosu!), prihvatit će zadatak zavođenja tamošnjeg časnika Müntzea (Sebastian Koch).

Mladoj, lijepoj i šarmantnoj Rachel / Ellis i neće biti težak problem zavesti nacističkog časnika, no problem će nastati što će se ona u njega i zaista zaljubiti. Pa iako će ona svo vrijeme raditi za pokret otpora i biti važan kotačić u pripremanju brojnih akcija, jednom kad dođe do oslobođenja, naći će se ona u situaciji da je izdana i da je prikazana kao jedna od suradnica okupatora. Film je to koji ne samo da na impresivan način dočarava to užasno vrijeme, već i kako je tanka granica između statusa junaka i izdajnika. Sve je tu nakrcano iznenađenjima, preokretima, izdajama i prijevarama, a film je to čak snimljen pomalo u staromodnom štihu ratnih drama, no opet tako subverzivan i verhovenovski nabijen eroticizmom, seksom koji nosi sjajna Van Houten.

IMDB LINK 

Primjedbe