CODIGO EMPERADOR (2022,ŠPA) - 7/10


 

Iako naziv ovog španjolskog filma zvuči nekako generički, pokazao se ovaj špijunski triler kao bolji sadržaj od onoga što sam u početku pretpostavljao. Jedan od razloga zašto sam odlučio pogledati "Proyecto Emperador" je Luis Tosar, dobri španjolski glumac kojeg se sjećamo po ulogama u brojnim kvalitetnim filmovima i čovjek kojeg bismo mogli opisati kao najveću španjolsku akcijsku zvijezdu. Tosar je ovdje Juan, agent koji radi za tajnu službu, no istovremeno on i njegova ekipa odrađuju i razne prljave poslove. Tako on, između ostalog, ima zadatak pronaći neku prljavštinu mladom i popularnom političaru za kojeg se čini da bi mogao biti sljedeći ministar u vladi.

Ako prljavština ne ispliva na površinu sama od sebe, tada Juan i društvo moraju smisliti kako mu podmetnuti da bi ga držali u šaci, a s takvim poslovima imaju puno iskustva. Istovremeno, Juan će se preko filipinske spremačice ubaciti u kuću familije za koju se sumnja da se bavi trgovinom oružjem. I zaista je užasavajuće, uznemirujuće i šokantno sve ono što Juan i njegov tim rade izvan oka javnosti. Jedan od najjačih aduta filma je solidan scenarij iskusnog Jorgea Guerricaechevarrie Guerice, standardnog kompanjona Alexa de la Iglesie koji je ovaj puta odradio kvalitetan posao za Jorgea Coiru.

Iako ono što Juan i ekipa rade mora biti gadljivo i grozno, postignuta je ona razina realnosti da se gledatelj mora pitati je li nešto takvo moguće i u stvarnosti? Postoje li i u stvarnom svijetu ovakve ekipe koje imaju zadatak praćenja, snimanja, prisluškivanja, hakiranja društvenih mreža i ostalog, ucjenjivanja, iznuđivanja i traženja raznih prljavština pa i običnih ljudskih pogrešaka? Iako je ovaj špijunski triler snimljen u gotovo klasičnom holivudskom stilu, nema tu onih nepotrebnih pretjerivanja i budalaština kao u sličnim američkim filmovima. Glavno pitanje s kojim će se Juan susresti ovdje je postoji li uopće granica u njegovom poslu, što je sve spreman napraviti i postoji li uopće posao koji ne želi učiniti jer je svjestan da je ono što čini jako, jako loše.

IMDB LINK 

Primjedbe