FOGAREU (2022,BRA) - 6,5/10


 

"Fogareu" ili "Oganj" debitantski je dugometražni film Flavie Neves kojim se predstavila u sekciji Panorama festivala u Berlinu, a pratimo ovdje sudbinu Fernande (Barbara Colen) koja se zaputila u rodni grad Goias u unutrašnjosti zemlje kako bi ondje raspršila pepeo svoje pokojne majke. No, vrlo brzo postat će nam jasno da se Fernanda bitno razlikuje od ostatka obitelji koju ćemo ondje upoznati, a čiji je patrijarh veleposjednik i konzervativni gradonačelnik koji se priprema za nove izbore. Ne samo što je Fernanda jedina crnkinja među bijelom dobrostojećom obitelji, već će nam brzo postati jasno da je ona posvojena i da je došla konačno otkriti tko su zapravo njeni roditelji.

A mjesto u koje je stigla jedno je od onih koje je gotovo još uvijek zaglavilo u prošlosti, negdje na rubu kolonijalizma, daleko od zakona i brzo će Fernanda postati prijetnja lagodnom i ugodnom životu ostatka obitelji. Shvatit ćemo da je riječ o mjestu u kojem postoji iznadprosječno mnogo mentalno retardiranih ljudi, da su incesti nešto što se ondje i dalje prešutno događa, a jedna autsajderica poput Fernande zaljuljat će taj ustaljeni poredak. Bio je "Fogareu" film prepun simbolike, subverzivna drama smještena negdje na pola puta između realizma i nadrealizma u kojoj kao da su se potpuno ispremiješali brazilska kolonijalna povijest s modernim agrobiznisom u kojem veliki zemljoposjednici i dalje, potpuno legalno, grabe zemlju na štetu ranjivijih zajednica poput urođenika koji žive malo izvan grada.

Imamo tu poznati konflikt između rančerosa koji krče šume i grabe zemlju s jedne te urođenika koji ostaju bez zemlje na kojoj su oduvijek živjeli na svoj način. I sve što se ondje događa nešto je što više nitko ne propitkuje, svi kao da su to prihvatili zdravo za gotovo pa će se morati ondje pojaviti osoba iz grada da malo uzdrma sve. Fernandina potraga za vlastitim korijenima i za svojom pravom obitelji na nekoj simboličkoj razini je i istraživanje kolonijalne povijesti Brazila i užasa koji su se ondje događali u to vrijeme, a zapravo nevjerojatno podsjećaju na ono što se i sada događa u ovom gradiću.

IMDB LINK 

Primjedbe