IL BIDONE (1955,ITA) - 8/10


 

Sredina pedesetih za legendarnog talijanskog filmaša Federica Fellinija značila je i odmak od klasičnog neorealizma. Taj otklon je začet još s prethodnim "La strada", no da ne može baš svako djelo filmskih vizionara kao što je Fellini biti senzacionalan i fantastičan potvrđuje i ova humorna krimi drama. Čini mi se da je u "Il bidone" Fellini tražio svoj prepoznatljivi filmski izričaj i stil koj je usavršio koju godinu kasnije, a na ideju za priču o tri prevaranta u problemima došao je za vrijeme snimanja prethodnog filma. Netko mu je tada ispričao slučaj prevaranta koji se našao u gadnim problemima, a Fellini je za glavnu ulogu odmah zamislio legendarnog američkog glumca Humphreya Bogarta.

Nažalost, Bogart je upravo otkrio da boluje od raka zbog kojeg je i umro dvije godine kasnije, a umjesto njega se odlučio na još jednog američkog glumca. Lice Brodericka Crawforda na plakatu za "All the King's Men" koji mu je donio Oscara za glavnu mušku ulogu, privuklo je pažnju Fellinija bez da je i pogledao film, a američku ekipu upotpunio je i Richard Basehart. Samo snimanje je bilo dosta problematično jer se pokazalo da je Crawford kronični alkoholičar, a kritika je nakon premijere u Veneciji, potpuno sasjekla "Il bidone" ili "The Swindle" na engleskom.

Pratimo tako ovdje družinu prevaranata, varalica, bešćutnih tipova koji za početak u selu u okolici Rima od siromašnih i priprostih seljaka izvlače svu ušteđevinu nakon što su im se predstavili kao svećenici. Sljedeći plan koji su smislili puno je ambiciozniji i pretvaraju se oni da su javni službenici koji uzimaju depozite za stanove pa opet bježe s parama koje troše na luksuzne automobile, opijanja i prostitutke. Problemi će nastati kada jednog od njih prepoznaju tijekom posjeta kinu, potom i uhite, a nakon izlaska iz zatvora pronaći će on novu bandu.

IMDB LINK 

Primjedbe