INSIDIOUS: THE RED DOOR (2023,SAD) - 5/10


 

"Crvena vrata" peti su i navodno posljednji dio franšize "Insidious" započete još 2010. godine originalnim filmom koji je najavio i svojevrsnu renesansu horora. S budžetom od samo 1,5 originalni je "Insidous" zaradio više od stotinu milijuna dolara na kino blagajnama, a nakon solidnog nastavka, slijedile su kasnije još dvije epizode koje su više bili spinoffovi. I kad se mislilo da se završilo s pričom nastalom u laboratoriji horor-uspješnika Jamesa Wana, pojavio se "Insidous: The Red Door", film koji se izravno nastavlja na drugi dio i pratimo tu sudbinu obitelji Lambert devet godina nakon posljednjeg poniranja u zlokobno astralno podzemlje.

Bio je to i redateljski debi za Patricka Wilsona koji se vratio ulozi tate Josha, a i on i sada već odrasli mu sin, student Dalton (Ty Simpkins) ponovno će probuditi ono što su potisnuli. Vidimo tako u prologu kako su i tata i sin još pomoću hipnoze devet godina ranije zaboravili sve što im se događalo kada su ušli u svijet duhova, a od tada se puno toga promijenilo. Josh i Renai (Rose Byrne) su se razveli, a upravo mu je umrla i majka Lorraine (Barbara Hershey) dok je s Daltonom gotovo pogubio kontakt. No, Dalton je upravo upisao umjetničku akademiju i stari će ga odvesti na fakultet gdje će ga profesorica slikarstva nagnati da probudi potisnuto. Paralelno kako će i Dalton ponovno otvoriti vrata za koja se mislilo da su zauvijek zatvorena, isto će se dogoditi i Joshu, a kad se to dogodi, krenut će sve isto što smo već vidjeli u prethodna četiri nastavka.

I bez problema bismo preživjeli bez petog nastavka franšize koju je osmislio Australac Leigh Whannell, a James Wan kao originalni režiser i producenta od "Insidious" je napravio moderan i jeziv horor koji je kod publike ponovno počeo buditi interes za ovim žanrom. Bilo je to, kako bi se u narodu reklo, šamaranje mrtvog magarca, generičko i potpuno repetitivno koje baš ništa novog nije donijelo kompletnoj priči, no kad se vidi da je na budžet od 16,5 zaradilo čak 175 milijuna dolara, onda je jasno koji je bio povod nastanka ovog filma. Ono što je prije 13 godina bilo nešto zaista originalno i sjajna sublimacija najboljeg što horor kao žanr nudi i fino upakiran miks standardnih horor tema i to na moderan način, sada je postalo najobičniji štanceraj.

IMDB LINK 

Primjedbe