LES CINQ DIABLES (2022,FRA) - 5/10


 

Dosta razočaravajućom kombinacijom fantazije i drame u sekciji redateljskih večeri festivala u Cannesu predstavila se Francuskinja Lea Mysius. Ova mlada Francuskinja prethodno se predstavila kao scenaristica i kao česta scenaristička suradnica uglednog Arnauda Despleschina, a radila je i na scenarijima Audiardovog "Paris, 13th District" te "Stars at Noon" Claire Denis. Kao redateljica je Mysius debitirala još 2017. filmom "Ava", a sada je snimila misterioznu dramu o djevojčici s nadnaravnim moćima. Vicky ima nevjerojatan njuh, ali i sposobnost reprodukcije svakog mirisa koji je ikad osjetila te sve te mirise ona skuplja u teglama.

Ova mala samotnjakinja najviše vremena provodi s mamom Joanne (Adele Exarchopoulos), mladom trenericom plivanja koja je u braku s imigrantom iz Senegala Jimmyem. Dinamika u njihovim odnosima će se promijeniti kada se u njihove živote vrati Julia, Jimmyeva sestra, a paralelno ćemo tada pratiti i događaje iz prošlosti koji su utjecali na sve njihove živote. I to na način da će Vicky pomoću mirisa reproducirati događaje iz prošlosti i pojavljivati se u njima kao svjedok te će tako otkriti ne samo tajne njene obitelji, već i mračne tajne cijelog sela u podnožju Alpa, ali i vlastite egzistencije.

I ne mogu reći da me ova čudnovata drama - fantazija posebno oduševila. Djelovalo je to od početka do kraja dosta bizarno i imam nekako dojam da bi ova priča o mračnim tajnama iz prošlosti puno bolje funkcionirala bez tih fantazijskih elemenata. Ovako je sve to djelovalo dosta konfuzno, zbunjujuće i Mysius nije do kraja uspjela ukomponirati potresnu intimističku obiteljsku dramu s tim fantazijskim elementima kao što je recimo profunkcioniralo u norveškom "The Innocents" gdje također pratimo priču o djeci s nekim posebnim moćima. Ovdje taj miks drame i fantazije nije posebno uspio i ti fantazijski, gotovo pa vještičji djelovi, kao da razbijaju potencijalno zanimljivu kombinaciju drame i trilera.

IMDB LINK 

Primjedbe