MEDITERRANEAN FEVER (2022,PAL) - 7/10


 

Iz Palestine nam stiže crnohumorna drama koja je možda i prvi film nakon dugo vremena iz te zemlje, a da se ne bavi izraelsko - palestinskim konfliktom. Već sama ta spoznaja u startu je barem za pola boda podigla ocjenu "Mediteranske groznice" jer to beskonačno prežvakavanje jednih te istih tema mi je već pomalo dosadilo, a film scenaristice i redateljice Mahe Haj premijeru je imao u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu. I stilski je to i tematski posve netipičan bliskoistočni film i pretvorit će se "Mediterranean Fever" gotovo u buddy - buddy komediju o dva susjeda koji naizgled ne mogu biti različitiji.

Sredovječni Waleed (Amer Hlehel) akutni je depresivac, stalno je nadrkan, živčan i sve mu sveta. Odbija on piti terapiju koju mu je psihijatrica propisala zbog kronične depresije, a sa ženom medicinskom sestrom stalno se svađa kako bi trebali odgajati kćer i sina. Ne radi on ništa i svima priča kako radi na svom prvom romanu, a Waleed je ujedno i narator priče dok sam naziv filma simbolizira neku vrstu tjeskobe, nemira očito tipične za Palestince koji žive u Izraelu, u ovom slučaju u Haifi. Iako je Waleed netipični Palestinac i čini se da on ne razmišlja puno o religiji, već ga muče neke svjetovne stvari, osjeća on pritisak što je Palestinac, a njegov život potpuno će se promijeniti kada u njegovu zgradu doseli novi susjed.

Jalal (Ashraf Farah) je sitni kriminalac blizak Waleedu godinama, ali karakterno posve drukčiji. Dok je Waleed iritantan i jednostavno neizdrživ, Jalal djeluje šarmantno, galantno, slatkorječivo, kao pravi muljator i premda se oni gotovo oko ničega ne mogu složiti, postupno će se oni zbližiti. Pogotovo kad Waleed shvati da bi mu društvo susjeda moglo biti korisno za inspiraciju pri pisanju romana i da bi uz njega mogao doznati nešto o kriminalnom polusvijetu. No, depresivni Waleed ubrzo će od Jalala zatražiti uslugu kakvu ovaj nije očekivao, a priča će se tu razviti u posve neočekivanom smjeru. Bio je "Mediterranean Fever" na kraju dobra crna komedija o čovjeku koji se na prvu čini da mu i nije baš tako loše u životu, no on kao da je čvrsto odlučio da mu postane još gore.

IMDB LINK 

Primjedbe