PIXIE (2020,IRS) - 6/10


 

Mlada engleska glumica Olivia Cooke je Pixie, pokćerka lokalnog gansterskog bossa Dermota O'Briena (Colm Meaney) koja je osmislila pakleni plan kako bi osvetila smrt majke u još jednom crnohumornom krimiću snimljenom pod očiglednim utjecajem žanrovskih filmova iz devedesetih kakve su snimali Quentin Tarantino ili Guy Ritchie. "Pixie" je jedan od onih filmova kakve smo mogli gledati bezbroj puta otkako su se pojavili "Reservoir Dogs" ili "Snatch" i snimio je iskusni producent i povremeni režiser Barnaby Thompson po scenariju sina Prestona film koji djeluje kao da smo ga gledali već bezbroj puta. Razlog tome je što smo gotovo identične krimi priče zaista gledali već nebrojeno puta i bila je to jedna od onih potpuno neinventivnih, formulaičnih krimi komedija kakve će se vjerojatno štancati dok je filmske trake. Kako se radnja filma zbija u Irskoj, tako su neskriveni uzori i filmovi braće McDonagh, a iako je bilo to povremeno i zabavno, zapravo je tužno kako je to bilo neinventivno, prozirno i naivno.

Odmah na početku imamo natpis "Bilo jednom na zapadu (Irske)", a imamo tu i retro muziku, brojne pop-kulturne reference, gangstere, dilere, razne pokvarenjake, čak i svećenike koji su zapravo glavni kriminalci. I dva tipa koji su se doslovno našli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Oni su Frank (Ben Hardy) i Harland (Daryl McCormack), mladi besposličari koji su se igrom slučaja našli u posjedu torbe s drogom vrijednom milijun eura te ubijenim ubojicom u bunkeru. No, (ne)srećom za njih, našli su se oni i u društvu Pixie, podjednako lukave i lijepe djevojke koja se očito obojici sviđa, ali ona je osmislila shemu kako se osvetiti zapravo svima.

Tu je i Alex Baldwin u ulozi svećenika koji je vođa gangsterske organizacije čiji su članovi svećenici i časne sestre te u finalu imamo jedan od ne samo najbizarnijih, već možda i najneugodniji za gledanje revolveraški obračun. Nabacano je tu zaista svega i svačega pa u jednom trenutku to djeluje kao bizarni film ceste i hommage Cuaronovom "I tvoju mamu također", ma gotovo je nemoguće pobrojati sve filmove na koje se Thompsoni tu pokušavaju referirati.

IMDB LINK 

Primjedbe