ROCK HUDSON: ALL THAT HEAVEN ALLOWED (2023,SAD) - 7/10


 

Eto nama i biografskog dokumentarca o Rocku Hudsonu, slavnom holivudskom glumcu, ujedno i prvom celebrityju koji je tijekom osamdesetih postao žrtva AIDS-a. Kad je početkom listopada 1985. umro s nepunih 60 godina cijeli svijet je ostao u šoku jer AIDS se tada percipirao kao "pederska kuga", bolest od koje umiru gotovo isključivo homoseksualci. Kako sad Hudson, taj simbol pravog holivudskog macho-mana, šarmer kojeg su obožavale mlade i one nešto starije dame pedesetih i šezdesetih, zvijezda koju netko u dokumentarcu Stephana Kijaka naziva Tomom Cruiseom svog vremena, zarazio tom bolesti, pitali su se tada mnogi?

I ne čudi zato da je glavna tema "Rock Hudson: All That Heaven Allowed" upravo taj njegov dvostruki život. Ta javna tajna koja se više od tri desetljeća skrivala i šaputala po Hollywoodu iako su svi koji su ga znali, bili svjesni da je taj drčni zavodnik s malih i velikih ekrana - homoseksualac. Ispostavilo se da je za Hudsona praktički sve bilo gluma i predstava za javnost, a naravno da mu u razdoblju dok se probijao nije palo na pamet izaći iz ormara jer to bi zasigurno zapečatilo njegovu karijeru.

No, film premijerno prikazan u Tribeci ujedno je i zanimljiv dokument vremena jer vidjet ćemo tu da Hudson nije bio jedina holivudska faca koja je skrivala svoje seksualne afinitete. Vidjet ćemo tu da je i tada Hollywood bio krcat homoseksualcima koji su se itekako dobro skrivali i pazili da se o njima ne sazna u javnosti. Doduše, Hudson baš i nije pretjerano pazio i čut ćemo ovdje da je njegov seksualni apetit bio velik i zapravo je pravo čudo što se za to i ranije nije doznalo. I dok se danas gotovo nitko i ne sjeća filmova u kojima je Hudson glumio, prva asocijacija na njega je upravo činjenica da je bio prikriveni homoseksualac. I po tome ovaj film i ne donosi ništa posebno novi i nešto što onaj kojem je poznata Hudsonova životna priča nije znao.

IMDB LINK 

Primjedbe