THE CROWDED ROOM (2023,SAD) - 6,5/10


 

Činila se na prvu ova mini-serija kao potencijalno zanimljiv i intrigantan sadržaj, no vrlo brzo se "The Crowded Room" pretvorio u razočaranje. U dosadnu, prerastegnutu (deset epizoda) kombinaciju drame i trilera kod koje dok shvatimo o čemu se zapravo radi, već gotovo izgubimo interes za gledanje. I dok mi se u početku "The Crowded Room" činio kao loša varijacija na temu neprežaljenog "Mindhuntera", kasnije će to postati još gore jer radi se zapravo o temi koja je već toliko puta prežvakana u američkoj kinematrografiji da je to već postalo naporno.

Koja je to tema, ipak neću otkriti, jer bio bi to užasan spoiler za sve one koji se ipak odluče na gledanje serije koju je osmislio oskarovac Akiva Goldsman. Ovaj scenarist se proslavio još devedesetih tada popularnim trilerima kao što je "Klijent", a osim sa Joelom Schumacherom, često je surađivao i s Ronom Howardom. Upravo za scenarij njegovog "The Beautiful Mind" osvojio je Goldsman i jedinog Oscara za adaptirani scenarij, a ovaj puta se bacio na adaptaciju knjige s početka osamdesetih "The Many Minds of Billy Milligan" Daniela Keyesa.

Radnja serije odvija se potkraj sedamdesetih u New Yorku, a Billy Milligan iz knjige sada je preimenovan u Dannya Sullivana kojeg je utjelovio Tom Holland. Uz tog mladolikog američkog glumca okupljena je tu i solidna glumačka ekipa koju predvodi Amanda Seyfried kao psihologinja, prava mindhunterica koja pokušava doprijeti do mladog Dannya. On se pak u problemima našao nakon što je sudjelovao u pucnjavi na ulicama New Yorka, a u formi flešbekova saznajemo njegovu životnu priču.

U početku je to naizgled tipična priča povučenog mladića iz disfunkcionalne obitelji, samotnjaka odraslog sa samohranom majkom Candy (Emily Rossum glumi mamu tek deset godina mlađem Hollandu, no bilo je i bizarnijih situacija, sjetimo se samo "Aleksandra velikog" kad je Angelina Jolie glumila mamu koju godinu starijem Colinu Farrelu) i njenim novim mužem. Ključni trenutak dogodit će se kad taj mladić zlostavljan i od očuha i od kolega iz škole utočište pronađe u susjednoj kući u kojoj su se ranije nastanili misteriozni Izraelac (Lior Raz) i djevojka po imenu Ariana (Sasha Lane). Oni će mu pružiti utočište i zaštitu, no očito su oni dio neke misteriozne, sumnjive organizacije koja će uz Dannya sudjelovati u pucnjavi.

Nakon uhićenja i nakon što mu se na teret stave ozbiljne optužbe za višestruke pokušaje ubojstva, Danny će uz pomoć Rye retrospektivno pokušati analizirati svoj život i sve ono što je dovelo do tog incidenta. I djeluje u tim trenucima ova priča donekle misteriozna i intrigantna i čovjek se pita kako je Danny uopće završio s tim ljudima i kako se takav prosječan mladić upetljao u nešto očito puno veće od njega. No, kako vrijeme prolazi, postaje to sve slabije, neuvjerljivije, čak i dosadno, a dok dođe vrijeme da se stave karte na stol i otkrijemo pozadinu cijele priče, shvatimo da je sve to tako nategnuto, klišeizirano i bezbroj puta viđeno.

IMDB LINK 

Primjedbe