X. - THE EXPLOITED (2018,MAĐ) - 7/10


 

Mađar Karroly Ujj Meszaros nekoliko godina ranije predstavio se ekscentričnom i šarenom kombinacijom romantične komedije i fantazije "Lizine uklete romanse", no ovaj puta koristi on neke mračnije i teže boje. I u doslovnom i u simboličkom smislu jer "X." je stilizirani, mračni triler koji i vizualno djeluje tako sivo, tmurno da Budimpešta gotovo pa izgleda kao neko distopijsko mjesto. Kao i svaki višemilijunski velegrad, i u Budimpešti praktički svakodnevno u nesrećama i suicidima strada nekoliko ljudi, a inspektorica Eva (Mónika Balsai koja je utjelovila Lizu u prethodnom Meszarosovom filmu) zadužena je analiziranje tih smrti i pokušaj utvrđivanja dokaza koji bi mogli ukazati da je riječ o nasilnoj smrti.

Otkako joj se prije 15 godina pred očima ubio muž, također detektiv, Eva doživljava napade panike i ne može izlaziti na mjesta zločina. No, pedantno ona pregledava i analizira fotografije svih tih smrti koje su klasificirane kao nesreće ili samuobojstva te će joj se tri nedavne smrti učiniti sumnjivima. Pronaći će ona neke dokaze koji su promakli terenskim detektivima i počet će sumnjati da Budimpeštom hara serijski ubojica koji cilja isključivo umirovljenike i namješta da njihove smrti ne djeluju sumnjivo. Zajedno s kolegom Peterom (Zoltán Schmied) koji je upravo premješten u Budimpeštu iz provincije počet će ona istraživati i činit će se da bi za ubojstva mogao biti odgovoran radikalni aktivist koji želi ukazati na policijsku korupciju i nepravdu u mađarskom političkom sustavu.

No, ispostavit će se da je priča tu puno dublja i da su svi poginuli nekako povezani, a cijeli slučaj korijene vuče još u mračnu komunističku prošlost i događaje iz osamdesetih. Nesumnjiva je Meszaroseva intencija ovim mračnim, stiliziranim, ali na kraju dobro promišljenim i angažiranim trilerom prikazati koliko događaji iz prošlosti i dalje imaju veliku ulogu na mađarsku svakodnevicu i tamošnji politički život. Naravno da će se Eva fino upetljati u ovu opasnu priču i dovesti u opasnost ne samo sebe, već i 15-godišnju kćer koja ionako ima dosta vlastitih problema. "X. - The Exploited" je na kraju bio i više nego solidan žanrovski uradak kojim je Meszaros potvrdio da je talentiran režiser. Iako je lik izmučene i traumatizirane detektivke već postao pomalo stereotipan i prečest u sličnim filmovima i serijama, uspio je on snimiti film koji itekako progovara i o problemima današnjice, podijeljenom društvu koje je i dalje dobrim dijelom zapelo u prošlosti i nije raščistilo s duhovima nekih davnih vremena.

IMDB LINK 

Primjedbe