DARK WINDS (2022-23,SAD) - 7,5/10


 

I dok su indijanci desetljećima u američkom filmu bili neka vrsta kulise koju će vrli pustolovi s divljeg zapada ustrijeliti kad im se nađu na putu, taj se narativ s vremenima izmijenio. Zadnjih godina zapravo imamo gotovo pa pravu poplavu filmova i serija u kojima su američki starosjedioci glavni protagonisti i njihov način života u današnjici ili u nekom trenutku nedavne povijesti pokušava se prikazati što realnije i što autentičnije. Ipak, serija čiji su producenti Robert Redford i George R. R. Martin ipak nije jedna od tih autentičnih drama na tragu serije "Reservation Dogs" ili filma "War Pony", već je to uzbudljiva i dinamična krimi priča smještena na američki jugozapad početkom sedamdesetih.

Kreatoru serije Grahamu Rolandu kao inspiracija je poslužila serija romana o navajo detektivima Leephornu i Cheeju koje je Tony Hillerman štancao od početka sedamdesetih pa praktički sve do smrti početkom 21. stoljeća. Joe Leaphorn (Zach McClarnon) iskusni je plemenski policajac u rezervatu Navajo indijanaca u Arizoni dok je Jim Chee (Kiowa Gordon) undercover FBI agent koji će mu se pridružiti na početku prve sezone. I sve će tu krenuti spektakulatnom pljačkom u susjednom New Mexicu gdje su maskirani banditi helikopterom ukrali blindirani kamion koji je prevozio novac, ubivši dvojicu policajaca. Lako je za pretpostaviti da će blinda završiti negdje na teritoriju indijanskog rezervata, a zadatak istrage pripast će Leaphornu.

Njega zapravo i neće toliko zanimati pljačka u susjednoj saveznoj državi, već će netko ubiti slijepog starog indijanca i njegovu unuku, a jasno da će se ispostaviti da su ti slučajevi povezani. I snimljeno je to u tipičnom neowestern stilu u svijetu u kojem kao da se preklapaju divlji zapad i tada početkom sedamdesetih moderni svijet. Leaphorn je nešto ranije ostao bez sina koji je stradao u nesreći u rudniku, a pokušaj otkrivanja što se dogodilo njegovom sinu i tko je za to odgovoran, poveznica je između prve i druge sezone. Prva sezona je ipak za nijansu bila bolja i zanimljivija iako ni druga uopće nije loša, a oni koji vole zanimljive kriminalističke serije, sigurno neće promašiti ni s "Dark Winds".

 IMDB LINK

Primjedbe