JEANNE DU BARRY (2023,FRA) - 7/10


 

Velike kontroverze i rasprave izazvao je "Jeane du Barry" čim je objavljeno da će upravo taj film otvoriti festival u Cannesu. Glavni razlog tome bio je što kralja Luja XV glumi Johnny Depp koji je u to vrijeme bio glavna tema tabloida zbog suđenja s bivšom ženom Amber Heard, a bila mu je to i povratnička uloga. Ništa manje kontroverzna nije ni scenaristica i režiserka ove povijesne drame Maiwenn, koja se kao 15-godišnjakinja još početkom devedesetih udala za Luca Bessona koji je tada bio u ranim tridesetima. Kasnije je ona postala ugledna francuska glumica i režiserka, a samu sebe je ona izabrala za naslovnu ulogu slavne kurtizane koja se dogurala do dvora francuskog kralja u drugoj polovici 18. stoljeća i nakon podjednako slavne madame Pompadour postala njegova omiljena ljubavnica.

No, pokazalo se da je "Jeanne du Barry" prilično čedan film, posve konvencionalna, gotovo pa konzervativna povijesna drama. I raskošna je to produkcija, očigledno nimalo jeftina, snimljena na prvoklasnim lokacijama poput samog Versaillesa, no gotovo je to standardna biografska drama. Pratimo tu put žene skromnog porijekla koja se uspjela dogurati do samog dvora francuskog kralja koja iznimno precizno i kvalitetno prikazuje tadašnje povijesne okolnosti. Shvaćamo da za žene niže klase poput Jeanne i nije bilo nekog posebnog izbora. Nije tada bilo dućana i birtija pa da bi radile za kasom ili za šankom, već je prostituiranje bio put kojim su krenule mnoge poput nje jednostavno kako ne bi umrle od gladi.

No, Jeanne je očito bila puno ambicioznija od svojih suvremenica pa je preko grofa Du Barryja (Melvin Poupaud) ubrzo uspjela doći do samog kralja, već ostarjelog Luja XV koji je od mladosti bio poznat po ogromnom seksualnom apetitu i da je u dvoru cijelo vrijeme držao cijelu vojsku ljubavnica. I ne samo da je izbor Deppa za ovu ulogu pomalo bizaran i ne pretjerano sretan, već je čudna i odluka da Maiwenn za ulogu žene koju je pratio glas najljepše žene svog doba koja je bila u ranim dvadesetima kada je stigla na dvor izabere 46-godišnju sebe. Ne mogu reći da mi je Maiwenn bila posebno uvjerljiva u ulozi slavne kurtizane, no unatoč svim tim problemima i nelogičnostima, bilo bi nepošteno reći da je "Jeanne du Barry" nezanimljiv film.

Fina je to povijesna biografska drama snimljena s puno stila i očito je kako si je Maiwenn dala itekako truda da bi detaljno proučila razne sitnice. Možda sam ja preptostavljao da će biti to još jedna u nizu ovih modernističkih verzija koje s odmakom gledaju na povijest i s nekim feminističkim štihom, no film je to o ženi koja je odlučila i uspjela iskoristiti ono što joj se nudilo u danom vremenu. Doduše, odnos nje i kralja tada je prilično skandalizirao francuski dvor, no u tih nekoliko godina Jeanne se itekako zamjerila mnogima što ju je kasnije skupo koštalo.

IMDB LINK 

Primjedbe