RED LIGHT (2020,NIZ-BEL) - 8/10


 

Carice van Houten i Halina Reijn dvije su vjerojatno najpoznatije nizozemske glumice svoje generacije, ujedno i najbolje prijateljice koje su zajedno glumile u mnogim serijama i filmovima. Obje ih se vjerojatno najbolje sjećamo iz Verhoevenove "Crne knjige", a u ovoj seriji čija se radnja odvija između crvenih četvrti Amsterdama i Antwerpena, obje su i producentice. Reijn je također i jedna od kreatorica serije snimljene u nizozemsko - belgijskoj produkciji i koja se pokazala iznad očekivanja. Kao kvalitetna kombinacija drame i trilera s dobro izgrađenim likovima čije će se sudbine ispreplesti.

Reijn je tako Esther Vinkel, slavna operna pjevačica iz Amsterdama koja već godinama pokušava ostati trudna s mužem, ali ne ide pa ne ide. No, njen dragi potajno već neko vrijeme posjećuje i bordel u Antwerpenu koji vodi kriminalac Ingmar, a njegova prostitutka je Sylvia (Van Houten). Kad jednog dana gospodin Vinkel nestane u Amsterdamu, a ubrzo ga pronađu mrtvog, u priču će se uplesti i inspektorica Evi (Maaike Neuville), mlada žena u velikim problemima s alkoholom i koja je vrlo blizu toga da izgubi obitelj. Upravo će ona dobiti zadatak istrage nestanka, potom i ubojstva Estherinog muža, a životi ove tri žene počet će se ispreplitati na zanimljiv način.

Iako serija ima deset epizoda, nije "Red Light" jedan od onih sadržaja u kojima se priča razvlači da se samo popuni vrijeme, a iako priča možda i kreće nešto sporije, sve to vrlo brzo postaje sve uzbudljivije i dinamičnije. Serija je to koja na prilično realističan način prikazuje život tog polusvijeta i što se to zapravo skriva iza svjetlosti izloga s crvenim lampama. Iako je prostitucija legalizirana i u Nizozemskoj i u Belgiji te u obje zemlje u većim gradovima postoje tzv. crvene četvrti, svodništvo je zabranjeno, no vidjet ćemo ovdje da je priča tu puno mračnija.

To plesanje na rubu između legalnog i zabranjenog očito iskorištavaju mnogi pa i te famozne crvene četvrti služe kao paravan za svodništvo, čak i krijumčarenje ljudi, poglavito žena te su i dalje u tom biznisu neki zajebati kriminalci. Takav je i Ingmar, opasan i nasilan tip koji je u vezi sa Sylviom. Bez obzira što je ona svjesna da je riječ o manipulatoru, sociopatu, koji vodi dvostruki život, a svakodnevno svjedoči što on radi ženama, ona kao da je bespomoćna da nešto promijeni. Bespomoćnom se osjeća i Esther koju će potpuno slomiti spoznaja da je i njen muž vodio dvostruki život te će sama pokušati otkriti štoga je to privlačilo, a to će je odvesti u mračni polusvijet za koji vjerojatno i nije znala da postoji.

IMDB LINK 

Primjedbe