THE PLACE BEYOND THE PINES (2012,SAD) - 8,5/10


 

Ambicioznu i hrabru dramu čija se radnja odvija kroz tri vremenska razdoblja snimio je talentirani Derek Cianfrance, a "The Place Beyond the Pines" je iznimno originalan film. I po samoj strukturi koja je prepuna iznenađenja i pomalo me podsjetila na legendarni Hitchcockov "Psiho", kao i prebacivanja fokusa priče s jednog glavnog lika na drugog. Već uvodna scena koja je ujedno i špica sugerira Cianfranceove ambicije, ali ovaj puta ambicije s pokrićem. U toj dugoj neprekinutoj sceni pratimo u tom trenutku nepoznatog lika u izvedbi Ryana Goslinga, tetoviranog po cijelom tijelu koji se kreće kroz nekakav cirkus.

Kamera mu je na leđima, a ubrzo shvaćamo da je on Luke Glanton, putujući motorist i kaskader koji na karnevalima izvodi opasne vratolomije. Na jednom takvom karnevalu u gradu u unutrašnjosti države New York on će susresti nekadašnju ljubav Rominu Gutierrez (Eva Mendes) s kojom je bio u kratkoj vezi. Iako je ona sada s drugim tipom (Mahershala Ali), Luke će saznati da s njom ima dijete staro godinu dana, sina zbog kojeg će ostaviti cirkus i pokušati pronaći neki posao kako bi bio u blizini sina i njegove majke. Ubrzo će pronaći posao mehaničara kod Robina (Ben Mendelsohn), tipa koji se nekoć bavio pljačkama, a ta će opcija ubrzo zaintrigirati i Lukea.

Odlučit će i on postati razbojnik, a jasno da takva sudbina ne može donijeti ništa dobroga. Loše odluke samo će slijediti jedna drugu, a ubrzo će se na sceni pojaviti i drugi glavni lik ovog filma, mladi i ambiciozni policajac Avery Cross (Bradley Cooper). Sudbine ova dva muškarca ispreplest će se na neočekivan i tragičan način, a kao što i sam hrvatski prijevod filma odnosno "Grijesi očeva" sugerira, zbog onoga što će u mladosti počiniti Luke i Avery, kasnije će ispaštati njihovi sinovi koji u završnoj trećini filma dolaze u prvi plan. Nakon prethodnog filma "Blue Valentine", bila je to druga u nizu suradnja Cianfrancea i Goslinga, a i dalje je to najbolji film koji je Cianfrance snimio. Dodatak svemu je soundtrack koji je skladao genijalni Mike Patton iz Faith no More.

IMDB LINK 

Primjedbe