KOTLINA (2022,BIH) - 8/10


 

Vrlo dobru krimi seriju snimio je oskarovac Danis Tanović (Ničija zemlja), modernu i aktualnu priču koja je stilski varijacija na temu sveprisutnog nordic noira. Ali, nordic noira s bosanskim štihom i šarmom. "Kotlina" je istovremeno svjetska (po kvalitetnoj produkciji), ali i tipično balkanska, bosanska serija po tematici, problematici prepoznatljiva za ovo naše podneblje. Korupcija, potpuno beznađe i besperspektivnost, potpuno kompliciran i apsurdan kantonalno - federalni i kakav sve ne sustav u kojem se gotovo nemoguće snaći. Konflikt javnog i privatnog u kojem se na silu, divljački, onako sirovo na svemu pokušava profitirati. I jedan izmučeni policijski inspektor, ratni veteran koji je očigledno prošao sve i svašta i kojem je stalo do te države kakva god da je i ljudi koji ondje žive.

Feđa Štukan je izvrstan kao inspektor Edib Pašić, a on će se s mlađim kolegom Midom Zecom (Boris Ler) zaputiti na zadatak u sarajevski muzej gdje je pronađeno tijelo nepoznatog muškarca. I čini se na prvu da je to nekakav migrant kakvih je puna Bosna, a ispostavit će se da je direktorica muzeja Selma (Vedrana Božinović) nekadašnja Edibova djevojka iz mladosti. Važan lik je i mlada novinarka Ajla Pašić koja će se zahvaljujući činjenici da ima isto prezime kao inspektor uvući u muzej i saznati da se ondje nešto događa.

A događa se ondje svašta. Pronalazak mrtvaca bit će tek vrh sante leda i borbe za utjecaj nad muzejom kojeg bi neki privatizirali i zaradili. Praktički svi ovdje imaju neke svoje skrivene namjere. Dok se sve oko njih raspada i sustav je u rasulu (vrhunac je zime, a u muzeju ne radi grijanje), gotovo svi gledaju kako bi nešto očerupali i zgrabili, a glavni plijen u muzeju mogla bi biti Sarajevska hagada, drevna srednjovjekovna židovska knjiga koja se od kraja 19. stoljeća čuva u sarajevskom muzeju. Iako je priča fikcionalna, sve tu djeluje iznimno stvarno. Imamo tu i Arape koji sve više ulažu u Sarajevu, kriminalno podzemlje koje bi ponovno pod svoje uzeo Edibov nekadašnji ratni drug Senči (Mario Knezović) koji je upravo izašao iz zatvora.

Poduzetnike i građevinare kojima je to najobičniji paravan za kriminal i pranje love, a dok pratimo ovdje naizgled tipičnu filmsku kriminalističku priču, "Kotlina" nam nudi priliku za upoznavanje te komplicirane stvarnosti Sarajeva i njegovih stanovnika. Zaista su sjajan posao odradili Tanović i koautorica Amra Bakšić Čamo. Serija je to koja ni po čemu ne zaostaje za najkvalitetnijim sadržajima iz Europe i Amerike, a posebno veseli što je već najavljeno snimanje druge sezone.

IMDB LINK 

Primjedbe