45 YEARS (2015,GBR) - 8/10


 

Kate (Charlotte Rampling) i Geoff (Tom Courtenay) par je umirovljenika koji se priprema za proslavu 45. godišnjice braka. Nikad nisu oni imali djece, jubilarnu 40. godišnjicu morali su otkazati zbog Geoffeve operacije srca, a nekoliko dana prije zakazane proslave, pojavit će se nešto što bi moglo sve opet poremetiti. Geoffu je stiglo pismo u kojem stoji da je pronađeno tijelo Katye, njegove prve ljubavi koja je nestala početkom šezdesetih dok su bili na planinarenju u Švicarskoj. Vjerojatno je on bio svjestan da je Katya mrtva, no činjenica da je upravo stigla pismena potvrda toga, kao da će unijeti neku promjenu u njegovom odnosu s Kate.

I to ne očiglednu i naglu, već scenarist i režiser Andrew Haigh izvodi to suptilno, polagano, a iako je njihov brak očigledno i dalje stabilan i čvrst, očito je da postoje između njih neke teme o kojima se nikada nije razgovaralo. No, sada će se i to promijeniti, a Kate kao da će postati opsjednuta mišlju da nije bila prvi izbor svog muža kao i da se njih dvoje vjerojatno nikada ne bi upoznali da Katya nije poginula. Kako bi se njihovi životi raspleli da se to nije dogodilo i je li ju Geoff ikad zapravo volio kao što je volio svoju prvu ljubav. Je li Geoff ikad prestao voljeti Katyu i ona mu je poslužila kao prva zamjena.

Praktički ni iz čega život koji je djelovao potpuno skladno, a veza koja je djelovala posve iskreno i puna ljubavi, naći će se pod velikim upitnikom. No, neće to doga doći odjednom, već se to razvija polagano, a oboje veterana su izvanredni u svojim ulogama. I dok je izvanredna britanska glumica koja je na sceni prisutna još od kraja šezdesetih Charlotte Rampling za ulogu Kate zaslužila jedinu nominaciju za Oscara, Courtenay koji je bio nominiran još za sporednu ulogu u "Dr. Živagu", ovaj je puta prošao bez nominacije. No, zato su oboje podijelili Srebrnog medvjeda za najbolje glumce na festivalu u Berlinu, a film je to tako elegantan, suptilan, inteligentan, miran, no opet s tako dubokim egzistencijalnom problematikom i strahom skrivenim negdje duboko.

IMDB LINK 

Primjedbe