PINK MOON (2022,NIZ) - 6,5/10


 

Iris (Julia Akkermans) i Ivana (Eelco Smits) prilikom jednog obiteljskog okupljanja potpuno će šokirati otac Jan (Johan Leysen). On će im samo obznaniti da se za 75. rođendan planira ubiti jer mu je dosta života. Ta će objava potpuno izbaciti iz kolosijeka i brata i sestru, tim više jer je stari zdrav, bistar, ne treba ničiju pomoć. Sve je on već pripremio, nabavio je i otrov od kojeg će samo zaspati i već je odredio datum, a debitantska drama Nizozemke Floor van der Meulen na suptilan i intrigantan način bavi se temom eutanazije. Jan je očito svjestan da su najbolje godine iza njega i da uskoro može očekivati samo nešto lošije, a dok će Ivan relativno brzo prihvatiti njegov plan i poštovat će njegovu želju, 29-godišnja Iris, impulzivna i ekscentrična djevojka, ujedno i glavna protagonistica filma, je ta koja jednostavno ne može prihvatiti očevu odluku.

Odlučit će Iris provoditi s ocem što je moguće više vremena nadajući se kako će promijeniti njegovo mišljenje. Smišljat će svakakve ideje samo kako bi starog pokušala nagnati da se predomisli dok će on istovremeno razrađivati plan za svoj odlazak. Koliko je njegova ideja potpuno apsurdna, njemu se čini itekako praktičnom jer tih posljednjih tjedana on planira učiniti sve da se njegova djeca kasnije ne moraju baviti posmrtnom problematikom. Odlučio je on prodati kuću, razdijeliti sve što ima da se ne moraju kasnije djeca zafrkavati s ostavinskim raspravama i sličnim, a zanimljiv je to i specifičan film jer se Van der Meulen odlučila za netipičan ton i duh za ovakvu vrstu filmova.

"Pink Moon" je film koji temi eutanazije prilazi gotovo na šaljiv, svjetao, a ne depresivan način. Nije to poput Ozonovog "Everything Went Fine" recimo od prve do zadnje scene tugaljiva i potresna drama, već suptilna, nježna i duhovita drama. Očeva odluka da se eutanazira prije nego što postane blijeda slika samog sebe i njegova želja da ga djeca pamte dok je još uvijek svoj, nešto je što će do kraja i Iris morati prihvatiti. Iako je eutanazija i dalje tabu tema i nekako mi je i potpuno apsurdna pomisao da netko može odlučiti točan datum kada planira umrijeti, kompleksna je to drama o poštovanju nečije volje i prihvaćanju onoga što donosi život.

IMDB LINK 

Primjedbe