THE THREE FACES OF EVE (1957,SAD) - 8/10


 

Joanne Woodward osvojila je Oscara za najbolju žensku ulogu u misterioznoj drami koja je ujedno i jedan od prvih filmova koji tematiziraju nešto što se naziva podvojena ili podijeljena ličnost. Ta je tema kasnije u filmu dosta eksploatirana, a snimljen je "The Three Faces of Eve" prema knjizi koju su napisala dvojica američka psihijatra i to o vlastitim iskustvima s liječenjem žene koja je navodno patila od poremećaja podvojene ličnosti. Ta žena s američkog juga u ovom se filmu naziva Eve (Woodward), a sve do jučer bila je ona tipična ženica svog vremena, poslušna i vjerna mužu Ralphu (David Wayne) i brižna majka djevojčici Bonnie.

Obratit će se ona za pomoć psihijatru dr. Lutheru (Lee J. Cobb) jer već neko vrijeme pati od teških glavobolja i povremeno se ne sjeća onoga što se dogodilo. Tijekom razgovora s psihijatrom, u jednom trenutku kao da će iz nje početi izbijati posve druga osobnost. I dok je Eve White slatka i tiha, umiljata ženica, osoba koja se naziva Eve Black sušta je suprotnost i ona je divlja, neposlušna i zavodljiva. Nakon što vidi simptome, psihijatar će poslati Eve u bolnicu na promatranje i kako bi se što bolje uvjerio u ono što smatra da se događa, a dok Eve White i ne zna za postojanje druge osobnosti, Eve Black ne samo kao da zna sve o "pravoj" Evi, već kao da je i prezire i namjerno joj želi nauditi.

Poremećaj ličnosti sindrom je u koji je i danas dosta teško povjerovati, a kamoli početkom pedesetih na američkom jugu. Ralph koji će u početku donekle imati strpljenja s Evom, na kraju će ga izgubiti uslijed njenih konstantnih eskapada u trenucima kada je preuzme druga osobnost. Tebi trebaju dobre batine, rečenica je koja najbolje opisuje način na koji bi Ralph izliječio Evino stanje. Iako "Three Faces of Eve" povremeno upada u melodramatične vode, izvanredna Woodward, koju danas nažalost prvenstveno pamtimo kao ženu Paula Newmana, a ne kao također sjajnu glumicu, je ta koja nosi film Nunnallya Johnsona.

IMDB LINK 

Primjedbe