UN PROPHETE (2009,FRA) - 9/10


 

"Prorok" Jacquesa Audiarda sve je samo ne tipični zatvorski film. Kompleksna je to i slojevita krimi drama, podjednako sirova i surova, realistična i potresna, a istovremeno nevjerojatno dirljiva i humanistička priča o mladiću koji će se morati prilagoditi na tamošnja pravila kako bi preživio. Srećom pa postoje filmove pa i svi mi koji nikada nismo (nadam se da i nećemo!) bili u zatvoru znamo da je to posve drukčiji svijet. Svijet u kojem vladaju neka posve druga pravila i svijet u kojem obično ne znače previše vještine stečene u normalnom, vanjskom životu.

Brutalan je to i okrutan svijet u kojem nerijetko vlada pravilo ubij ili budi ubijen, a u taj divlji svijet bit će ubačen 19-godišnji Malik El Djebena (Tahar Rahim), Francuz porijeklom iz Alžira. On je osuđen na šest godina zatvora zbog napada na policajca, a sam i potpuno nezaštićen, zaštitu će pronaći kod mafijaša iz Korzike koje vodi brutalni Cesar Luciani (Niels Arestup). Baš kao što su američki zatvori koje češće vidimo u filmovima podijeljeni na crnce, latinose i bijelo arijansko bratstvo, tako i tu postoje dvije osnovne frakcije. To su okrutni Korzikanci te bande iz Magreba kojima bi po svim pravilama trebao pripadati i Malik, no usprkos svojim sjevernoafričkim korijenima, potpast će on pod zaštitu Korzikanaca. I to tako što će izvesti atentat na tipa koji bi mogao biti opasan svjedok za svoje nove zaštitnike.

Ubojstvo koje je morao počiniti kako bi spasio vlastiti život proganjat će Malika svo vrijeme, a s vremenom će se on naučiti puno o životu u zatvoru. I napredovati, snalaziti se, emancipirati, pokušat će se odvojiti od Korzikanaca i biti samostalan. Dok je Malik u zatvor stigao kao mlada usijana glava, s vremenom će se on pretvoriti u kriminalca par excellence, izučit će zanat, a do kraja kao da će se pokušati vratiti svojim arapskim korijenima. Tijekom 21. stoljeća Audiard se prometnuo u jednog od vodećih francuskih režisera, a "Un prophete" spada u sam vrh njegove filmografije. Osvojio je on za ovu iznimnu zatvorsku krimi dramu i nagradu za najboljeg režisera u Cannesu i potvrdio se kao autor koji sjajno zna kombinirati klasični žanrovski i umjetnički film.

IMDB LINK 

Primjedbe