NARCOSIS (2022,NIZ) - 6/10


 

Ova misteriozna i prilično konfuzna drama bila je nizozemski kandidat za Oscara, a debitantski film Martijna de Jonga bio je jedan od onih filmova za koje treba jako puno strpljenja. Tempo je tu iznimno spor, stalno skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, naracija je tu nelinearna, a koristi on, čini mi se, i različite formate fotografije. Potrebno je neko vrijeme da bi se uopće shvatilo što je tu sadašnjost, što su događaji iz prošlosti, a glavna protagonistica filma je Merel (Thekla Reuten). U početku nam se čini da ona živi u relativno sretnom braku s Johnom (Fedja van Heut) te sinom i kćeri na imanju izvan grada, no već u sljedećim scenama vidimo neke druge muškarce kako se motaju oko Merel.

Ubrzo shvaćamo da Johna očito više nema i da mu se nešto dogodilo, a sekvence u kojima vidimo njega i trenutke idile, sreće i zadovoljstva, očito se događaju u prošlosti. U sadašnjosti je situacija bitno drukčija, a naziv filma kao da sugerira gotovo pa stanje nekog transa, stanje između stvarnosti i života u neprekidnoj noćnoj mori u kakvom se Merel nalazi. Shvatit ćemo tako da je John bio avanturist, ronioc koji se jednog dana zaputio na neke egzotične vode i nikad se nije vratio, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Shvatit ćemo i da je Merel neka vrsta medija koja je u prošlosti imala sposobnost kontaktirati duhove mrtvih, a sada kao da se ne usudi više koristiti tu moć za vlastite potrebe.

Film je to koji se bavi pitanjem kako se nositi s takvom traumom i gubitkom bliske osobe. Iako je u prvom planu Merel i priču pratimo iz njene perspektive, tu su i djeca koja na svoje načine prolaze kroz sve te faze tugovanja, a da situacija bude gora, obitelj se nalazi i u teškoj financijskoj situaciji i postoji opasnost da bi mogli ostati bez kuće koju su Merel i John nekoć s tako puno ljubavi uređivali i pripremali za njihov dugi zajednički život. Snimio je De Jong "Narcosis" s puno stila i osjećaja, no sve mi se to nekako izgubilo u monotonosti, ubitačno sporom ritmu i stalnom skakanju iz jednog vremenskog razdoblja u drugo što dovodi do prilične konfuzije.

IMDB LINK 

Primjedbe