ABOUT DRY GRASSES (2023,TUR) - 10/10


 

Nakon ipak nešto slabijeg prethodnika "The Wild Pear Tree", najbolji turski filmaš svih vremena Nuri Bilge Ceylan snimio je još jedan briljantan film. "Abot Dry Grasses" je i stilski i tematski film za kojeg je nemoguće promašiti i od prve do zadnje scene je očigledno kako je riječ o Ceylanovom filmu. Još jedan dubok, kompleksan film u kojem si Ceylan ponovno uzima vremena (traje nešto više od tri sata), a glavni lik me tu iznimno podsjetio na glavnog lika vjerojatno najpoznatijeg Ceylanovog filma "Zimskog sna". Ponovno se radnja tu odvija u vrijeme zime, ali negdje duboko u turskoj provinciji, u planinama gdje je stalno snijeg do koljena, a ondje je zaglavio mladi učitelj Samet (Deniz Celiloglu).

Radi on u tom planinskom selu već četiri godine i nestrpljivo čeka premještaj u Istambul, a uopće on i ne skriva činjenicu da je nezadovoljan i frustriran ondje. Smatra se on boljim i vrjednijim od ostalih koji ondje žive, a ima o sebi iznimno visoko mišljenje iako je u dubini duše svjestan da je u najboljem slučaju prosječan. Misli da je dobar učitelj, no svoj pravi karakter on jako dobro skriva. Sve dok njega i njegovog mlađeg kolegu i cimera Kenan (Musab Ekici) dvije učenice optuže za nedolično ponašanje. Nakon toga će Samet početi pokazivati svoje pravo lice, pogotovo kada sazna da ga je optužila njegova omiljena učenica, 14-godišnja Sevim.

Sametovom egu kao da je imponiralo što je djevojčica očigledno zaljubljena u njega i kao da ju je poticao u tome, a sve će eskalirati kada školsko osoblje u djevojčicinoj torbi pronađe ljubavno pismo. I nitko ne zna da je to pismo namijenjeno učitelju, a kada je on osramoti i podrapa njeno pismo pa dođe pritužba, shvatit će da bi se mogao naći u problemu. Možda se u tim trenucima činilo da bi Ceylanov film mogao biti još jedan od filmova o nedoličnom odnosu učitelja i učenice iako među Sametom i Sevim nije bilo zapravo ništa seksualnog, odvest će turski velemajstor ovu impresivnu dramu u smjeru karakterne pa i društvene studije.


 

Samet će se polako razotkrivati kao nesigurna, frustirana i ogorčena osoba kojem će pritužba biti ogroman udar na ego. I prije toga bio je on ogorčen i frustiran, no tek poslije ćemo shvatiti kakav je on sebični egoist, ljigav, podmukao, iskompleksiran tip koji se stalno žali da su mu svi drugi krivi zbog situacije u kojoj se našao. Čovjek svjestan ništavnosti svoje egzistencije, razočaran u život kojem je sve isprazno i koji smatra da se za ništa ne vrijedi boriti te prezire one koji nisu poput njega i postoji u njima neke životne vatre, vedrine, optimizma i ideala. Naravno da je za sve svoje manjkavosti kriv on sam, a ubrzo će Sametovu podmuklost i dvoličnost osjetiti i njegov cimer Kenan. Pogotovo kada se pokaže da se obojici cimera sviđa kolegica Nuray (Merve Dizdar), lokalna mlada žena koja je u napadu bombaša samoubojice ostala bez noge. Novi udar na Sametov ego bit će shvaćanje da Nuray više preferira njegovog mlađeg, fizički privlačnijeg cimera, jednostavnog tipa koji ne gleda sve oko sebe tako crno i koji je i karakterno puno bolji čovjek.

I genijalno je gledati Ceylana dok karakterno polako razotkriva svog protagonista i polako prikazuje kakva je on zapravo osoba. I svjestan je Samet kakav je on čovjek samo dok je sve pod kontrolom on to dobro skriva, no sebični i egoistični karakter sve će teže on skrivati. Za razliku od nekih prethodnih Ceylanovih filmova nema tu klasičnog klimaksa, no također je riječ o sjajno promišljenoj i dubokoj drami za koju je potrebno neko vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto. Tu je zato jedna prava brechtijanska meta-scena kojom kao da nas Ceylan pokušava podsjetiti da je sve to što gledamo samo film. Kao i gotovo svi Ceylanovi filmovi, tako je i "About Dry Grasses" premijeru imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je Merve Dizdar osvojila nagrad za najbolju glumicu. I ovim filmom Ceylan je potvrdio da je stvorio svoj žanr, a bila je to još jedna sjajna i upečatljiva karakterna studija za koju treba strpljenja i pažnje. A tada je to posebno filmsko iskustvo, kao što su uglavnom i ostali Ceylanovi filmovi.

IMDB LINK 

Primjedbe