AGAINST THE TIDE (2023,IND) - 8/10


 

Klimatske promjene i globalno zatopljenje termini su s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo, a kako ti fenomeni koji bi naše potomke i sljedeće generacije mogli skupo koštati, u ovom filmu pratimo na primjeru dvojice indijskih ribara. Snimila je tamošnja dokumentaristica Sarvnik Kaur umjetnički, opservacijski dokumentarac u kojem se uopće ne miješa u tijek priče, već samo prati živote svojih protagonista. Premijeru je "Against the Tide" imao u Sundanceu, a bio je i među nominiranim dokumentarcima za Gotham nagradu odnosno nagradu koja se dodjeljuje filmovima nastalim u nezavisnoj produkciji.

Rakesh i Ganesh dva su mladića iz okolice Mumbaija koji se bave ribarstvom, a obojica pripadaju kasti Koli. Pripadnici te kaste u tom dijelu Indije oduvijek su se bavili ribarstvom i to na poseban način, prateći mjesečeve mijene i plime, no dok Rakesh i dalje prakticira tradicionalne ribarske metode i odupire se promjenama i modernosti, Ganesh je prigrlio tehnologiju u svom poslu. No, ne može se ni on baš pohvaliti da ima previše sreće, a do kraja ćemo vidjeti i zašto jer nisu klimatske promjene jedini problem s kojim se susreću. Ne samo da se Arapasko more zagrijava i riba ondje doslovno izumire, već je i užasavajuće zagađeno, a dodatni problem je i ilegalno ribarenje koje odnese i ono malo ribe što je ostalo nesretnicima kao što su ova dvojica.

Pratimo tu ne samo kako se život ovih ljudi mijenja zbog svega toga, već i kako izgledaju rituali Kolija. Gledamo tu živote obitelji oba ribolovca pa tako u uvodnoj sceni vidimo ritual predviđen za novorođenče kojim ga seoske žene u duhu tradicije pokušavaju zaštititi i udobrovoljiti duhove. No, ni Rakesh koji plovi u nekoj staroj krntiji od brodića, a ni Ganesh koji se zadužio kako bi kupio moderni brod opremljen LED rasvjetom i ostalom tehnologijom, izgleda da ne uspijevaju pridobiti duhove na svoju stranu. Ne ide im i ne ide, koliko god se oni trudili. Najjači adut "Against the Tide" je što je riječ o nevjerojatno intimnom filmu koji sjajno na primjeru ova dva mladića i njihovih obitelji prikazuje kako izgleda ta klimatska katastrofa koja je u neke dijelove svijeta već ozbiljno došla.

IMDB LINK 

Primjedbe