AMERIKATSI (2022,ARM) - 6,5/10


 

Pomalo iznenađujuće na listi 15 filmova koji su ušli u širi krug kandidata za Oscara za strani film našla se i ova armenska humorna drama. Riječ je o filmu koji je napisao, režirao i montirao Amerikanac armenskog porijekla Michael A. Goorjian, a on je i odglumio glavnu ulogu Charliea Bakhcinyana. Pomalo me po duhu i stilu "Amerikatsi" podsjetio na slavni Benignijev "La vita e bella", a i povratnik iz Amerike u sovjetsku Armeniju nakon II svjetskog rata Charlie će iz posve banalnih razloga završiti u zatvoru. Nakon što je Armenija postala dio Sovjetskog saveza, Staljin je na povratak kući pozvao brojne Armence koji su se rasuli po svijetu poslije tragičnih događaja nakon Prvog svjetskog rata.

Tada je Armenija bila dio Osmanskog carstva, a nakon što su Turci počinili masakr nad Armencima, oni koji su uspjeli preživjeti, raselili su se po Europi i Americi. Tako je i Charlie kao dječak za razliku od ostatka obitelji uspio pobjeći i nastaniti se u Americi, a kada je stigao poziv za povratak, odlučio ga je on prihvatiti. No, taj pomalo naivni tip kao da nije znao što ga ondje čeka i vrlo brzo će zbog banalnih razloga završiti u zatvoru u Armeniji. Sanjao je on kako će konačno dobiti priliku za upoznavanje svoje armenske kulture, no zbog apsurdnog zločina kao što je nošenje kravate, bit će osuđen na sibirski gulag.

Igrom slučaja će uspjeti izbjeći gulag, no završit će u ćeliji s pogledom na stan u kojem sa suprugom živi jedan od zatvorskih čuvara. I Charlievi dani će prolaziti u promatranju života tog para, on će polako učiti o Armeniji, a baš kao i ranije spomenuti "La vita e bella", tako i Goorjianov film na duhovit i eskapistički način progovara o zapravo tragičnim i užasnim događajima. Ipak je bilo to neusporedivo slabije od čuvenog talijanskog filma nagrađenog Oscarom, no humorna je to drama koja odiše neočekivanim optimizmom, nadom te prikazuje jedan duh koji ne dopušta da ga se slomi. Unatoč tim nezamislivim životnim uvjetima u zatvoru, Charlie neće dopustiti da ga se uništi, a živeći zapravo tuđi život gledajući ga kroz prozor tamnice, on će pronaći način kako bi sam preživio u tim surovim vremenima.

IMDB LINK 

Primjedbe