AS IT IS IN HEAVEN (2004,ŠVE) - 8,5/10


 

Švedska na Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja čeka još od Ingmara Bergmana koji joj je donio sve tri nagrade, posljednju za "Fanny i Alexander" 1983. godine. Od tada su švedski filmovi još sedam puta neuspješno bili nominirani za Oscara, a jedan od njih bila je i ova humorna gorko - slatka drama Kaya Pollaka s briljantnim i prerano umrlim Michaelom Nyqvistom (1960. - 2017.) kao ekscentričnim, ali genijalnim dirigentom Danielom Dareusom. Još od mladosti Daniel je sanjao kako će skladati muziku koja će otvarati ljudska srca, a to mu je očito uspjelo jer vidimo ga kako vodi najpoznatije orkestre. No, dok Daniel svojom glazbom očito otvara tuđa srca, njegovo je u lošem stanju jer će tijekom jednog nastupa na bini doživjeti težak srčani udar.

Zbog toga će se morati prisilno umiroviti, a odlučit će se on vratiti u maleno mjesto na krajnjem sjeveru Švedske u kojem je nekoć živio kao dijete. Odmah u uvodu filma vidimo kako je ondje nekoć bio žrtva užasnog vršnjačkog nasilja, no u međuvremenu je promijenio i ime tako da nitko od mještana i ne zna tko je zapravo on. Kupio je on staru zgradu škole, a kada lokalni svećenik sazna da im je novi sumještan slavni dirigent, pozvat će ga da dođe poslušati crkveni zbor. Ubrzo će ga pokušati nagovoriti da on preuzme vođenje zbora na što će u početku nevoljko pristati, a kako će raditi sa zborom, tako će se i njemu ponovno početi stvarati veselje, želja za životom i ljubav prema glazbi.

No, kako to već ide u tim malim, zatvorenim i izoliranim sredinama, vrlo brzo mnogi će početi sumnjati u njegove namjere. Glavni sumnjičavac bit će upravo svećenik, a odmah po dolasku Daniel kao da će poremetiti učmalu i trulu svakodnevicu u kojoj se ipak zna neki red. Ekscentrični maestro s ne pretjerano razvijenim socijalnim vještinama u članovima zbora kao da će početi buditi neku nadu i inspirirat će ih da se pokušaju sami izboriti s problemima u vlasititim životima. Mjesto je to u kojem se svašta događa iza zatvorenih vrata pa je solistica u zboru žrtva obiteljskog nasilja i to baš od tipa koji je u djetinjstvu zlostavljao Daniela. Sve tu smrdi na malograđanštinu, a neke sitne duše pokušat će se pobrinuti da zbor koji će Daniel preporoditi ne ode na natjecanje.

Iako se na prvu čini da je "As It Is in Heaven" jedan od onih tipičnih filmova o malim mjestima u kojima se pojavljuje neki autsajder i posve naruši dotadašnju ravnotežu, snimio je Pollak dirljivu i inspirativnu dramu koja možda i podilazi emocijama gledatelja, no zaista je nosi sjajni Nyqvist. Njegov lik kao da će u članovima zbora nešto otvoriti, pokrenuti ih da budu iskreni prema sebi i bolji ljudi, a usput kao da će i sam naučiti kako voljeti ljude. Ima Pollakov film i romantične elemente pa će se dirigentu pod kožu posebno uvući mlada prodavačica u lokalnoj trgovini i članica zbora, šarmantna Lena (Frida Hallgren), no trebat će ipak tu proći vremena da bi Daniel shvatio što želi i osjeća. Bio je "As It Is in Heaven" jedan od onih inspirativnih, gorko - slatkih feel good filmova kakva je teško ne voljeti.

IMDB LINK 

Primjedbe