DROWN (2020,IRN) - 7/10


 

I ovaj film pokazuje da se iranska kultura i društvo potpuno razlikuju od zapadnog svijeta, a jedan incident koji bi se u nas vjerojatno smatrao prilično bezazlenim, u debitantskom dugometražnom filmu Mohammada Karta dovest će do potpune katastrofe. Netko je snimio Parvaneh kako se kupa na bazenu i te snimke pustio na internet, a kada je za to saznao njen muž Hashem, potpuno je izgubio kontrolu. Okupio je on svoju bandu i potpuno demolirao bazen, a potom je u napadu bijesa i zatukao na smrt suprugu koja mu je svojim činom nanijela sramotu. Hashem je završio u zatvoru i ekspresno je osuđen na smrt, no ipak postoji šansa da se izvuče.

Ipak je to Iran gdje su zakoni bitno drukčiji od naših i ako mu obitelj ubijene oprosti, tada će smrtna kazna biti ukinuta. No, Parvanehin otac ne želi ni čuti za to, već tvrdi da će razmisliti tek ako pronađu onoga tko je napravio snimku njene kćeri na bazenu. I tu na scenu stupa Hojat (Javad Ezati), Hashemov brat koji je i sam neko vrijeme proveo u zatvoru jer je nepravedno bio optužen za krijumčarenje droge. On će dobiti zadatak pronaći snimatelja i osobu koja je snimku objavila na internetu, a taj tip kojeg ni obitelj ne smatra posebno sposobnom osobom, proveo je život u sjeni starijeg brata za kojeg je uvjeren da mu je uvijek pomagao.

S bratovim najboljim prijateljem Mosayebom krenut će Hojat tako u potragu, a na kraju će pronaći i puno više od onoga što je tražio. Za razliku od dobrog dijela filmova iz Irana koje sam gledao zadnjih godina i koje bi se mogle opisati kao socijalne, društvene drame, "Drown" je bio žestoki krimić, na trenutke šokantna i brutalna kombinacija trilera i drame uz koju putujemo u teheransko kriminalno podzemlje. Snimljen je film kamerom iz ruke kako bi to djelovalo što realističnije, a iako je riječ o žanrovskom ostvarenju, svejedno je to film koji problematizira apsurde u tamošnjem društvu. Društvu koje je potpuno drukčije od našeg i gdje dobar dio stanovnika smatra da Hashem zapravo i nije učinio nešto bogznakako loše time što je ubio suprugu koja ga je po njegovom mišljenju osramotila.

IMDB LINK 

Primjedbe