FINESTKIND (2023,SAD) - 6,5/10


 

Negdje skoro do polovice filma koji je napisao i režirao veteran Brian Helgeland činilo mi se kao da je to varijacija na temu "The Perfect Storm" Wolfganga Petersona iz 2000. godine. I ovdje imamo skupinu ribolovaca sa sjeverozapada Amerike koji će se zaputiti u ribolov na otvoreno more i pretpostavljamo da bi im se moglo dogoditi nešto slično kao nesretnicima 23 godine ranije. No, umjesto borbe s olujama, ekipa koju predvodi bijesni i buntovni Tom (Ben Foster) uvalit će se u neku drugu vrstu problema. Dok je Tom već odavno odlučio da je ribarenje njegov poziv, pred njegovim mlađim polubratom Charliejem (Toby Wallace) je druga karijera pošto je upisao studij prava.

No, malo iz inata roditeljima, malo da se poveže sa starijim bratom, Charlie je odlučio ljeto provesti u ribolovu. A krenut će to katastrofalno jer će brod kojim lovi Tomova ekipa doživjeti havariju. Potom će Tom teška srca od svog starog oca Eldridgea (Tommy Lee Jones) posuditi njegovu staru hrđavu kantu od broda, a problemi će nastati kada odluče mreže baciti u kanadskim vodama i budu uhvaćeni. Zbog toga će dobiti ozbiljnu kaznu, zaplijenit će mu očev brod, a kako bi se pokušali izvući iz te situacije, odlučit će Ben cijelu svoju ekipu uvući u neke opasne i kriminalne radnje.

Iako je Helgelandu ova tematika očigledno poznata pošto je i sam odrastao u takvom ribarskom mjestašcu u Massachussetsu te je kao i mlad sam ribario, ostalo je sve to nekako površno. Iako je Helgeland počeo kao scenarist i to vrstan scenarist (oscar za LA povjerljivo, nominacija za Mističnu rijeku), upravo je površna i nekako generička priča tu najvećin problem. Likovi su dosta klišeizirani, situacije su dosta predvidive i očekivane. Tu je i podradnja romanse između Charlieja i pomalo divlje djevojke Mabel (Jenna Ortega), no sve je tu na kraju bilo nekako osrednje.

IMDB LINK 

Primjedbe