KEEP SWEET: PRAY AND OBEY (2022,SAD) - 8/10


 

Mormoni su religijska zajednica nastala u SAD-u još u prvoj polovici 19. stoljeća, a većinom oni i danas žive u američkoj saveznoj državi Utah. Tu podvrstu kršćanstva osnovao je Joseph Smith kojeg mormoni danas smatraju prorokom, a od početka su oni bili proganjani. Prakticirali su oni u tim ranim danima i poligamiju što je u mainstream mormonizmu danas odbačeno, no vidimo u ovom šokantnom dokumentarcu kako postoji fundamentalistička frakcija koja i dalje prakticira višeženstvo. I pratimo u ovoj četverodijelnoj dokumentarnoj seriji priču o tim fundamentalistima, bizarnoj sekti koja se pretvorila u pravu kriminalnu organizaciju.

Stari Hugh Hefner očito je bio mačji kašalj za vođe te zajednice, oca Rulona Jeffsa i njegovog sina Warrena koji su imali šezdesetak žena i tko zna koliko djece. I jedna je to od onih potpuno nevjerojatnih priča te mi nikad neće biti jasno kako je moguće da netko popuši takve bedastoće te pristane na život na kakav su pristali članovi ove zajednice. No, po običaju su koktel izolacije, manipulacije i ispiranja mozga dali rezultate i ta fundamentalistička zajednica pretvorila se u društvo kojim vladaju pedofilija i incest, a prorok odnosno vođa zajednice određuje tko će se za koga vjenčati.

Još za vrijeme vladavine starog Rulona prakticiranje poligamije bilo nešto najnormalnije i sve te žene nisu se previše uzbuđivale kada bi im prorok naložio da se moraju udati za svog bratića, nekog djeda od 70 godina. Ili njega. No, nakon Rulonove smrti i kada je jedan od 62 njegove djece odnosno Warren Jeffs preuzeo ulogu proroka, situacija će postati jednostavno nezamisliva. Uvest će on praksu vjenčanja djevojčica od 14 ili 15 godina, preselit će cijelu zajednicu iz Utaha na zatvoreni ranč u Teksasu, a što se ondje događalo otkrivaju brojni sugovornici.

Mnoge od njih su nekadašnje članice te idiotske zajednice, a neke od njih bile su udane ili za Rulona ili Warrena Jeffsa. Pričaju te žene koje su rođene i odrasle u toj zatvorenoj zajednici kako zapravo i nisu znale kako funkcionira vanjski svijet jer su im od najranije dobi tjerali strah u kosti da će završiti u paklu ako se neće pridržavati pravika. Priča jedna od njih kako ni sa 19 godina nije znala kako nastaju djeca, a kada je prvu večer nakon što se udala za tada 85-godišnjeg Rulona stigao red da obavi svoju bračnu dužnost, ostala je u šoku jer nije znala što to podrazumijeva.

Osim nekadašnjih članova ove zajednice, sugovornici su i neki istraživački novinari, istražitelji koji su posvetili život razotkrivanju Warrena Jeffsa i ove bolesne organizacije. Naravno da je priča tu klasična i da je religija tu poslužila ne samo kao paravan nekolicini bolesnika da drže pod kontrolom veliki broj ljudi i iskorištavaju ih, već je smisao te zajednice postao trgovina ljudima ili bolje rečeno ženama. Mladenke su valuta te zajednice, ističe jedan od sugovornika, pa je tako i Jeffs održavao vlast i kontrolu te osiguravao potporu "biskupa" tako da im je dijelo mladenke od 14, 15 ili 16 godina. Sve je tu bilo pod kontrolom Warrena i sve ono što ćemo ovdje vidjeti i čuti potpuno je nezamislivo, suludo.

IMDB LINK 

Primjedbe