LA FORTALEZA (2020,VEN) - 6/10


 

Bizarnu, baš čudnovatu, anarhičnu i konfuznu dramu snimio je mladi filmaš iz Venezuele Jorge Thielen Armand. Na nastanak ove eskapističke drame Armanda je insprirala stvarna životna priča Jorgea Roquea kojeg je i angažirao da odglumi samog sebe u pustolovnoj drami koja pleše između stvarnosti i fikcije. Tog sredovječnog, neobrijanog i dugokosog, očigledno zapuštenog 50-godišnjaka upoznajemo u uvodnoj sceni kako pijan autom slijeće s ceste i potom u krvavoj majici hoda gradom kući među gotovo nezainteresiranim ljudima.

Kad stigne kući, u raskošnu vilu što sugerira da je on iz dobrostojeće obitelji, a ne prosječni venecuelanski siromašni gelipter, mama će ga jednostavno potjerati i reći mu da se više ne pojavljuje. I Roque će se na to odlučiti na bijeg u venecuelansku džunglu gdje je nekoć imao vikendicu i inicijalna ideja će mu biti da je obnovi i ponovno uredi. Pa iako će mu glavna misija bijega u džunglu biti skidanje s alkohola i borba s unutarnjim demonima, shvatit će da se okruženje u džungli potpuno promijenilo i da je ona postala utočište za brojne otpadnike od poznatog venecuelanskog režima, ali i skrovište brojnim banditima i kriminalcima.

I premda premisa "La fortaleze" ili "Samoće" zvuči izvrsno i puno obećava, Armand kao da se svim silama trudio da je upropasti. Konstantno skakanje kroz vrijeme, Roqueovi flešbekovi i nelinearna naracija doprinose nevjerojatnoj konfuziji i gledatelju je gotovo nemoguće povezati kada se što uopće događa. Što je uopće prošlost, što sadašnjost, što stvarnost, a što fantazija, mašta i košmar izmučenog čovjeka na rubu alkoholnog delirija koji više ni sam ne razaznaje stvarnost i fantaziju. Bijeg od alkoholizma koji ga je bacio na dno i iz grada, dovest će na kraju Roquea u još gori krug nasilja jer susret sa starim poznanikom navest će ga da se baci u potragu za zlatom što će ga na neko vrijeme skrenuti s njegovog planiranog puta iskupljenja. Tada kao da će još dublje utonuti u mrak i trebat će mu još veća snaga da se pokuša izvući iz svega toga. 

IMDB LINK 

Primjedbe