LABYRINTH OF PASSION (1982,ŠPA) - 7/10


 

Pedra Almodovara danas se smatra jednim od najboljih španjolskih filmaša svih vremena, a ekscentrična romantična komedija "Labirint strasti" tek je drugi dugometražni film koji je ovaj vizionar snimio. I očito je to film snimljen sa skromnim budžetom, a već u toj ranoj fazi očite su teme koje zanimaju Almodovara i kojima će se stalno vraćati u kasnijim filmovima. Početkom osamdesetih Almodovar je bio još queer underground filmaš i prominentni član madridskog kontrakulturnog pokreta La Movida Madrilena koji je krenuo sredinom sedamdesetih nakon smrti diktatora Francisca Franca.

I donosi definitivno Almodovar uvid u život Madrida kakav se tada nije viđao na filmu. Vodi nas on u svijet uličara, homoseksualaca, transvestita, punkera, buntovnika, umjetnika i svih onih izvan mainstreama, a film je to snimljen u pomalo campy stilu. Čak imam dojam da je priča potpuno apsurdistička gotovo na tragu kasnog Bunuela, a od početaka se Almodovar poigravao i s tematikom klasične američke screwball komedije i melodrame njegovih uzora Billya Wildera i Douglasa Sirka. Glavni junaci filma su Sexilia (Cecilia Roth koja će kasnije glumiti u brojnim Almodovarovim filmovima), mlada pop zvijezda i nimfomanka koja će se zaljubiti u Rizu (Imanol Rias), gaya i sina vladara fikcionalne bliskoistočne države Tiran.

Riza je u Madridu našao skrovište od maćehe koja ga proganja, a vrijeme on krati lutajući po gradu i tražeće mlade muškarce istih seksualnih preferencija za svoje avanture. A takvih očito ne nedostaje u Madridu ranih osamdesetih pa će između ostalih on završiti i u krevetu tipa po imenu Sadec kojeg je utjelovio mladi Antonio Banderas kojem je to zapravo bila i prva filmska uloga. Da situacija bude apsurdnija, Sadec je član terorističke skupine koja ima zadatak izvesti atentat na Rizu, no kako ovaj putuje inkognito, jednostavno ga ni on, a ni njegova dva cimera nisu prepoznala.

I svega tu zaista ima i prije nego što će se susresti mlada nimfomanka i nezasitni gay kraljević i zaljubiti na prvi pogled. Sexilia će se tako zbližiti s djevojkom koja radi u kemijskoj čistionici čiji je otac potpuno poludio nakon što ga je ostavila žena pa je zamjenu sada našao u kćeri. Sexilijin otac je pak slavni ginekolog koji je našao revolucionarni lijek za neplodnost, a pacijentica mu je Rizina maćeha. "Labirint strasti" španjolska je kritika tada dočekala vrlo mlako i da im je netko tada rekao da će se vrlo brzo Almodovar prometnuti u prvo ime moderne španjolske kinematografije, vjerojatno bi se grohotom nasmijali. No, kao što danas znamo, ovaj majstor je svoj prepoznatljivi stil doveo do savršenstva, usavršio se u pisanju scenarija i već desetljećima je upravo on za mnoge prva asocijacija na španjolski film.

IMDB LINK 

Primjedbe