OPPONENT (2023,ŠVE) - 8/10


 

Švedska je kao svog kandidata za Oscara istaknula dramu koju je režirao Milad Adami, mladi filmaš rođen u Iranu koji je kao dijete s roditeljima potražio azil u Švedskoj. Živjeli su oni u azilantskom naselju na krajnjem sjeveru Švedske, a ondje je smještena i obitelj iz Irana čiju sudbinu pratimo u "Opponent". Iman (izvanredni Payman Maadi kojeg se najbolje sjećamo iz Oscarom nagrađenog "A Separation") je u Iranu bio hrvač, no sa suprugom Maryam i dvije kćeri morao je pobjeći iz svoje zemlje. U samom uvodu vidimo Imana kako brutalno premlaćuje nekog čovjeka, a iako službena verzija na temelju koje pokušava izboriti azil glasi da je žrtva političkog progona i da mu je život u Iranu ugoržen, s vremenom ćemo shvatiti da to baš nije tako.

Kako bi poboljšao svoje šanse da dobije stalni boravak u Švedskoj, pridružit će se on lokalnom hrvačkom klubu. Praktički poslije prvog treninga, mladi švedski kolega hrvač počet će mu se nabacivati, a tada ćemo i početi shvaćati razloge njegovog iznenadnog napuštanja svoje zemlje. Iman je zapravo potisnuti homoseksualac koji se upustio u vezu s kolegom i u Iranu, a odlično Alami (ranije je snimio također kvalitetni "Charmer"), polako i strpljivo tu gradi priču koja se polako razotkriva. Pokazat će se da je taj suparnik ili protivnik iz naziva filma Iman zapravo sam sebi i pratimo tu prvenstveno njegovu unutarnju borbu. Borbu između odanosti i vjernosti svojoj obitelji i ženi koju očigledno voli i stalo joj je do nje, ali i vlastitih impulsa i nagona.

I ne samo da je izvanredan Maadi za kojeg odavno znamo da je fantastičan glumac, već je podjednako dobra i Marall Nasiri kao Maryam, žena posve svjesna preferencija svog muža. Čim prvi put vidi svog muža i tog švedskog hrvača zajedno, Maryam kao da će postati jasno što se tu opet događa, a on se svim silama pokušava oduprijeti nagonima. Postat će on sve nesigurniji, osjetljiviji, izgubljeniji, a tu konfliktnost njegovog karaktera sjajno iznosi Maadi i vidimo na njemu koliko je napet, nemiran. Za to vrijeme Maryam djeluje nekako tiho i mirno prema van pošto je svjesna da zbog čekanja na rješenje o azilu mora igrati vjernu i poslušnu suprugu, a najradije bi eksplodirala, spakirala se i s kćerima otišla kući.

Iako "Opponent" nije uspio ući u uži izbor kandidata za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, riječ je o kvalitetnom i intrigantnom filmu. Snimio je to Alami s puno osjećaja i suptilnosti, intenziteta. I kamera je nekako nemirna, a sjajno "Opponent" posredno prikazuje i kako izgleda život azilanata i izbjeglica sa svih strana svijeta dok čekaju hoće li im se ili ne odobriti stalni boravak. Sve te ljude iz Afrike i Azije vidimo pobacane negdje na krajnji sjever, u nekakve montažne kućice iz kojih ih stalno sele iz jedne u drugu, a vani je snijeg, užasna hladnoća, vremenske prilike na kakve zasigurno nisu navikli. Vidimo i kakav je to psihički pritisak dok svi ti ljudi čekaju rješenje dok se polako privikavaju na novi život nadajući se da neće dobiti kartu u povratnom smjeru.

IMDB LINK 

Primjedbe