PRINCESS (2022,ITA) - 7/10


 

Filmovi o ženama koje se odaju prostituciji kako bi priskrbjele za život obično su teške dramurdače, potresne i nerijetko mračne priče, gorke melodrame. Najveće i najugodnije iznenađenje filma koji je napisao i režirao Roberto De Paolis je što je "Princess" snimljen u netipično humornom, pomalo ekscentričnom, živahnom duhu. Jer baš takva je i glavna protagonistica, mlada ilegalka iz Nigerije koja se naziva Princess i koja s nekoliko kolegica ima štajgu u šumi uz cestu prema Rimu. Iako bi možda bilo neprecizno film premijerno prikazan u sekciji Horizonti festivala u Veneciji opisati i kao komediju, neobična je to drama o društvenom fenomenu, a doslovno ga nosi glavna junakinja.

Kao što je to često slučaj, De Paolis je za glavnu junakinju angažirao neprofesionalku, mladu Nigerijku po imenu Kevin Glory koja i u stvarnosti radi ono što njen lik radi u filmu. I začuđujuće je ona dobra, prirodna, uvjerljiva, djeluje nekako prostodušno, naivno, a opet nam je jasno da ju je najgora nužda i potreba natjerala da radi ono što radi. Film je to koji priču o prostituciji donosi upravo iz perspektive tih najnižih seksualnih radnica, ilegalki iz Afrike koje doslovno naganjaju tipove po šumi kako bi im podudlale za 20 eura. Bjelkinje rade u gradu, crnkinje rade u šumi, odgovora Princess nehajno nekom tipu koji je ispituje zašto radi tu gdje radi.

A za nju i njene kolegice sve je u novcu. Do kraja ćemo dijelom razumjeti i zašto, no svaki odnos za Princess je transakcijski i svaki trenutak svog vremena ona pokušava na neki način naplatiti. Snimljeno je to u naturalističkom stilu kamerom iz ruke, a posebno mi se svidio pristup koji je odabrao De Paolis koji nikako ne osuđuje Princess i njene kolegice, već kao da nas pokušava nagnati da svijet pokušamo vidjeti kroz njihove oči. Zanimljiv moment u filmu će se dogoditi kada Princess u šumi naleti na čudaka po imenu Corrado (Lino Musella), tipa koji bere gljive, hrani golubove, a mrzi ljude.

Iz nekih ne do kraja jasnih razloga Corrado će se zainteresirati za Princess, čak će je odvesti i svojoj kući, pokušat će joj ponuditi neki drukčiji život, no pitanje je može li to funkcionirati kad je novac jedino što zanima ovu mladu prostitutku. S druge strane, njeno tijelo je jedino što ona posjeduje i jedini način da si zaradi taj novac pa tako i sve što se događa ona jednostavno promatra kroz novac. Film je to koji nudi zanimljivo pa i duhovito promišljanje o jednom prilično opskurnom svijetu. O ljudima koji žive tu negdje oko nas i prema kojima se većina obično ponaša užasno pa se zato i nije za čuditi što djevojka poput Princess i ne zna prepoznati nečiju dobrotu i poštene namjere.

IMDB LINK 

Primjedbe