PSY / PIGS (1992,POLJ) - 7,5/10


 

Vrlo brzo nakon rušenja komunizma, došlo je i do velikih promjena u poljskoj kinematografiji. I dok je sve do kraja osamdesetih filmska industrija bila pod nadzorom komunističkih cenzora koji su budno pazili što će se i kako snimati, s demokratizacijom je nestao taj monopol. Naveliko su se počeli odmah snimati filmovi o užasima komunizma, art-drame koje baš i nisu bile pretjerano interesantne mlađoj publici željnoj holivudskih spektakla, žanrovskih filmova, a tu je priliku sjajno iskoristio tada mladi filmaš Wladyslaw Pasikowski te snimio krimi dramu koja i danas u Poljskoj uživa kultni status. Dvije godine nakon "Psy" ili "Pigs" uslijedio je ipak slabiji nastavak, a prije nekoliko godina pojavio se i treći nastavak.

Kao i svim tim tranzicijskim zemljama, odmah nakon pada komunizma i Poljsku su zahvatili kriminal i korupcija. Pojavile su se razne kriminalne organizacije, a Pasikowski je vrlo brzo shvatio da bi to mogla biti iznimno zanimljiva tema za moderni film. I naravno da je pogodio jer i danas su "Psy" jedan od najgledanijih domaćih filmova u poljskim kinima svih vremena, ali i više nego solidan žanrovski prikaz tog prijelaznog perioda. Vrijeme radnje je 1990. godina kada nakon pada komunizma dolazi i do gašenja zloglasne poljske tajne službe, a svi ti brojni agenti, uglavnom bitange i pijanci čiji je zadatak ranije uglavnom bio mučenje i maltretiranje protivnika režima, sada su u problemu.

Nove vlasti razmišljaju što će s njima, strpati ih u zatvore ili im dati posla u pravoj policiji. Vidimo tako u početku društvo tih agenata kako spaljuje dokumente i uništavaju dokaze o svojim aktivnostima ranijih godina, a dok će neki dobiti otkaz, neki će se ipak zaposliti u policiji. Među njima je i Franz Maurer (Boguslaw Linda), zloglasni agent koji je bio odan bivšem režimu i koji nije prezao ni pred čim. Njegov najbolji prijatelj i kolega Olgierd (Marek Kondrat) jedan je od onih koji su dobili pedalu, a u nedostatku posla priključit će se on organiziranoj kriminalnoj organizaciji koju su uspostavili nekadašnji agenti.

Još i za vrijeme komunizma upravo oni su se i bavili raznim kriminalnim aktivnostima poput krijumčarenja droge, a sada će im liberalizacijom, otvaranjem granica i tržišta posao procvjetati. Pa iako će Franz i Olo i dalje pokušati ostati prijatelji, ubrzo će se oni spletom okolnosti naći na suprotnim stranama. Na njihov odnos utjecat će i 17-godišnja Angela (Agnieszka Jaskolka), kćer ljudi koje je nekoć smaknula tajna policija i djevojka koja se sada prostituira, a iako će je pod svoje uzeti Franz, Olo će shvatiti da je ona slaba točka njegovog dojučerašnjeg prijatelja.

I stilski se "Psy" posve razlikuju od tradicionalnih filmova poljske kinematografije kakve su snimali Wajda, Kieslowski ili Zulawski, već je to pravi gangsterski krimić na tragu onih koje je u Americi recimo snimao Scorsese. Naravno, začinjen tada aktualnim temama u Poljskoj i tada aktualnom situacijom neizvjesnosti promjene sistema. Fino se "Pigs" dotiče i društveno - političkih okolnosti i vidimo kako su ti dojučerašnji komunistički agenti koji su bili navikli na lagodan život i nenaoružane "mušterije" ne samo prezreni od policijaca, već kako su oni potpuno nesposobni za ono što se od njih traži. Bilo im je lako dok su se morali obračunavati s bespomoćnim političkim zatvorenicima koje su progonili i maltretirali, ljudima koji im nikako nisu mogli uzvratiti, no sada kada imaju posla s ozbiljnim kriminalcima, situacija je bitno drukčija.

IMDB LINK 

Primjedbe