RAGING GRACE (2023,FIL-GBR) - 6,5/10


 

Joy (Max Eigenmann) je Filipinka koja neprijavljeno živi u Engleskoj s malenom kćeri Grace. Radi ona one tipične poslove za neprijavljene radnice, čisti i posprema kuće, brine za bolesne ljude, preživljava dok pokušava skupiti novac kako bi kupila radnu dozvolu na crnom tržištu. Suočena je ona i s rasizmom, i blago je reći nestašna kćer stalno radi neke probleme i smišlja neke spačke. No, i za Joy kao da će se otvoriti prilika kada dobije posao stalni posao kućne pomoćnice i njegovateljice komatoznog starca Garretta (David Hayman). Angažirat će je njegova nećakinja Katherine (Leanne Best), distancirana i tipično britanski uštogljena Britanka koja će joj postaviti striktna pravila.

Kako Joy nije ni prijavila da ima dijete, tako će Grace stalno skrivati u toj velikoj i prostranoj kući, a situacija će se dodatno zakomplicirati kada Joy shvati da Katherine namjerno starca drži u stanju kome. Vjerujući da čini dobro, Joy će prestati starca šopati lijekovima i uz poneki tanjur domaće juhice stari Garrett će se probuditi iz kome, no tek tada će krenuti pravi problemi. Snimio je filipinski filmaš Paris Zarcilla solidnu kombinaciju psihološke drame i horora koja donosi i poneka iznenađenja, iako se hororski elementi tu uglavnom oslanjaju na standardne klišeje kada su u pitanju takve velike britanske kuće.

No, film je to koji ima i neke subverzivne elemente jer kada se Barrett probudi iz kome, ispostavit će se da je on nekoć odrastao na Filipinima te je i sam u djetinjstvu imao dadilju Filipinku. Bavi se "Raging Grace" (shvatit ćemo da malena Grace nije tu jedina osoba tog imena) i problematikom stereotipiziranja odnosa bijelaca i Filipinaca kao pomoćnog osoblja i bjelačkog još uvijek kolonijalnog naslijeđa da je postojanje potonjih svedeno na to da budu pomoćna radna snaga.

IMDB LINK 

Primjedbe