SILVER DOLLAR ROAD (2023,SAD) - 7/10


 

Crnačka obitelj Reels generacijama je bila vlasnik zemljišta uz obalu u Sjevernoj Karolini. Još negdje početkom 20. stoljeća zemlju je kupio neki od njihovih predaka i od onda Reelsi i njihovi brojni potomci uživaju na njoj. Doduše, uživali su jer upoznaje nas dokumentarac poznatog dokumentarista i crnačkog aktivista, Haićanina Raoula Pecka (sjajni I Am Not Your Negro) kako im je dio zemljišta raznim makinacijama oduzet. I naravno da su otimači crnačke zemlje bijelci, a u "Silver Dollar Road" pratimo pokušaje ove obitelji da vrate svoju zemlju. Zapravo, više pratimo muku Reelsa i potomaka s pravosudnim sustavom koji je na strani developera jer neki od članova obitelji završit će i u zatvoru jer nisu odustali od borbe.

Zanimljivo je kako je "Silver Dollar Road" (tako Reelsi nazivaju svoje zemljište) zapravo nastao iz članka objavljenom u New Yorkeru. Novinarka Lizzie Presser godinama je pratila sudbinu ove obitelji i snimala što se događa, a zajedno s arhivskim obiteljskim snimkama, u trenutku objavljivanja članka došla je do pomalo nevjerojatnih 90 sati materijala. Snimke su došle do Amazona koji je kontaktirao Pecka pošto se to činilo kao jedna od tema koje bi njega mogle zanimati. Prvo je on angažiran kao producent, no vrlo brzo se zagrijao za ovu priču te se sam prihvatio režije.

I rezultat toga je zanimljiv i potresan dokumentarac koji još jednom potvrđuje sustavni rasizam koji je dijelom i danas prisutan u Americi. Korijene priče Peck izvlači još iz vremena odmah nakon robovlasništva kada su se bijelci na jugu svim silama trudili kako crnci ne bi postali zemljoposjednici. Kada bi netko u tome i uspio, vrlo brzo bi se na tom posjedu zapalio zapaljeni križ dok bi ljudi visili s grana. Srećom pa danas metode nisu više tako okrutne i jezive, no na ovom primjeru vidimo da su one perfidnije i podjednako bolne za ljude koje ćemo upoznati.

IMDB LINK 

Primjedbe