SQUARING THE CIRCLE: THE STORY OF HIPGNOSIS (2022,GBR) - 8/10


 

Odavno su prošla vremena kada se muzika slušala po albumima koje bi izvođači snimali. Zašto je neka pjesma prva, neka šesta, a neka trinaesta, zasigurno ima neki razlog kada su umjetnici baš tako to zamislili, no današnjoj površnoj i lijenoj publici albumi i nisu bitni, već se uglavnom slušaju tek određene pjesme. Već godinama je u padu i prodaja fizičkih primjeraka ploča ili CD-a, a paralelno s vremenima kada su albumi imali milijunske naknade, završila su i vremena kada se velika pažnja pridavala vizualnom identitetu istih tih albuma.

A baš u to vrijeme, vrijeme kad su se snimali veliki i bitni albumi koji su imali podjednako briljantne covere, vodi nas biografski dokumentarac Nizozemca Antona Corbijna, i dalje najpoznatijeg po snimanju videospotova za bendove kao što su Depeche Mode, Nirvana, Metallica i mnoge druge. Dizajnerski dvojac Hipgnosis je doduše na vrhuncu slave bio u vremenima kada Corbijn još nije bio aktivan, a Storm Thorgerson i Aubrey Powell od kraja šezdesetih su kreirali vjerojatno sve najpoznatije i najbolje covere rock albuma. Zaslužni su oni za covere svih albuma Pink Floyda, radili su i s Led Zeppelinom, Paulom McCartneyem, ma gotovo i nema poznatih glazbenika tog vremena koji ovaj dvojac nisu angažirali da im rade naslovnicu albuma.

Kako je Thorgerson umro 2010. godine, tako nas s pričom Hipgnosisa upoznaje Powell ili Po, danas djedica u kasnim sedamdesetima. I jedna je to od onih sjajnih i nostalgičnih priča o vremenu kada se za muziku mislilo da je nešto što mijenja svijet i umjetnost, a ne nešto onako usputno kao danas. Priča Hipgnosisa kreće zajedno s Pink Floydom jer su Thorgerson i Waters, Barrett, Wright i Mason bili prijatelji od djetinjstva pa su ih angažirali da izrade cover za njihov drugi album "Saucerful of Secrets". Slijedili su potom i drugi poslovi, kasnije i legendarni "Dark Side of the Moon", a donosi Corbijnov dokumentarac ne samo sjajan uvid u to ludo, revolucionarno i kreativno vrijeme, već i prikazuje kako je izgledao kreativni proces između dva lika koji nisu mogli biti različitiji. Prepuno je to zanimljivih, više ili manje poznatih priča kako su nastajale naslovnice svih tih poznatih albuma, a kroz njih nas vode brojne legende poput Gilmoura, Watersa, Planta, Pagea, McCartneya i mnogih drugih.

IMDB LINK 

Primjedbe