STOLEN KISSES (1968,FRA) - 8/10


 

Slavni francuski filmaš Francois Truffaut glumca Jeana-Pierrea Leauda je otkrio još kao 14-godišnjaka kada ga je angažirao u svom prvom filmu "400 Blows". Odglumio je tada Leaud glavnu ulogu u jednom od ključnih i prvih filmova francuskog novog vala, u poluatobiografskoj drami koju je Truffaut osmislio prema vlastitim iskustvima odrastanja za vrijeme nacističke okupacije. Lik Antoinea Doinela koji je u "400 Blows" bio dječak, osam godina kasnije je postao mladić u romantičnoj humornoj drami "Ukradeni poljupci" čija se radnja odvija desetak godina kasnije.

Fikcionalni život Antoinea Doinela pratio je Truffaut kroz dvadesetak godina i pet filmova, a za razliku od buntovnog klinca kakvog smo upoznali osam godina ranije, Antoine je sada mladić koji je dobio nečasni otpust iz vojske. I nije da se on nešto previše zamara i ne razmišlja on puno o svojoj budućnosti jer očito sve je lako kad si mlad, a čim izađe iz vojske Antoine će potražiti Christine (Claude Jade), djevojku s kojom se dopisivao dok je bio u vojsci. I dok on ima predožbu da su oni par, ta mlada violinistica čija obitelj pripada nekoj višoj srednjoj klasi dok je Antoine klasični proleter, misli da ju je Antoine nekako krivo shvatio. Svejedno, njen otac će mu pronaći posao noćnog recepcionista u pariškom motelu, a nakon što vrlo brzo ondje dobije otkaz, Antoine će pronaći posao privatnog detektiva.

Kako je Antoine mladić koji nekako bježi od odgovornosti, tako baš i neće briljirati u svom novom poslu. No, zato će privući pažnju starije supruge jednog od klijenata detektivske agencije koja će ga doslovno početi proganjati, a nije da će se Antoine previše odupirati. I snimio je Truffaut "Stolen Kisses" u svom prepoznatljivom, lepršavom, pomalo anarhičnom stilu, a zabavna je to romantična humorna drama u kojoj on preko svog alter ega Antoinea slavi mladost. Nepromišljenost, bezbrižnost, zbunjenost, naivnost, ali i slobodu koju nosi to životno razdoblje kada je čovjeku Antoineovih godina potpuno svejedno hoće li dobiti posao i kakav ili će ostati bez njega.

Iako on vjeruje da je zaljubljen u Christine, neće se on libiti upustiti u neke usputne avanture i završiti u krevetu s nekim drugim mladim pa i starijim damama. On je mlad i kao da se pretpostavlja da još nije spreman na ozbiljnost i obveze koje nosi odrasli život. Sada je on u fazi kada treba živjeti i ne gledati puni ispred i iza sebe jer brige koje nosi život odraslog čovjeka ionako će ubrzo doći same od sebe. Doduše, u kasnijim Truffautovim filmovima u kojima pratimo avanture Antoinea Doinela vidjet ćemo da se on baš i nije uspio primiriti, a bio je ovaj film jedan od onih tipičnih novovalnih koji odišu šarmom, duhom pa i nostalgijom za tim mladenačkim danima.

IMDB LINK 

Primjedbe