TAKE ME SOMEWHERE NICE (2019,NIZ-BIH) - 6,5/10


 

Ena Sendijarević filmašica je porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja živi i radi u Nizozemskoj, a humorna drama / film ceste kojim je osvojila Srce Sarajeva film je o djevojci koja je zaglavila negdje između te dvije zemlje. Alma (Sara Luna Zorić, mlada glumica također porijeklom s ovih prostora koja također živi u Nizozemskoj) je djevojka random iz Bosne koja s majkom živi u Nizozemskoj. No, kada sazna da joj je otac kojeg nikad nije upoznala teško bolestan, pomalo nevoljko će se zaputiti u Bosnu. Ondje će je dočekati bratić Emir (Ernad Prnjarovac) koji i nije pretjerano oduševljen što mu se pojavila sestrična sa zapada.

I to sestrična koja se ponaša nekako inatljivo, kojoj očito nije posebno divno u Nizozemskoj, no očigledno ni Bosna više nije njen dom. Reklo bi se da je Alma ni na nebu, ni na zemlji, zaglavila između istoka i zapada, dvije kulture i dva identiteta. Kako sama kaže, tamo je stranac, tu je sjebana, a u društvu bratića i njegovog prijatelja Denisa, zaputit će se ona u potragu za ocem od Sarajeva prema Mostaru. I bit će to jedan od onih putova samospoznaje i samootkrivanja, pokušaja shvaćanja vlastitog identiteta i korijena. I ne može se poreći da je "Take Me Somewhere Nice" film s duhom i šarmom koji se poigrava s kulturnim razlikama, ali ne čini to na stereotipan i preočit način.

Film je to snimljen s puno stila, čini mi se pomalo na uzoru na ono što radi slavni Finac Aki Kaurismäki, ali opet originalno, dopadljivo, šarmantno. Posebna priča je glavna junakinja, Alma. Djevojka koja je prava hodajuća kontradikcija, istovremeno tako iritantna i simpatična, zavodljiva. Kao da zbog svoja dva konfliktna identiteta - nizozemskog i bosanskog, ima dvije paralelne egzistencije pa je i zbog toga to netipični coming-of-ager jer Alma je u isto vrijeme i zbunjena, naivna i izgubljena djevojka, ali i mlada žena svjesna svoje seksualnosti. Nije debitantski film Ene Sendijarević uopće bio loš, solidna humorna drama o zbrkanim identitetima i pokušaju pronalaska odgovora na pitanje tko sam uopće ja.

IMDB LINK 

Primjedbe