THE BURNING GIRLS (2023,GBR) - 6,5/10


 

Britanci su nas navikli na visok standard kad su u pitanju televizijske serije i mini-serije, tako da je ova misteriozna kombinacija drame, trilera i horora ipak bila razočaranje. I to je prava šteta jer imamo u "The Burning Girls" i natruhe folk horora, okultizma, religijskog horora, a radnja je smještena u mjestašce u okolici Nottinghama koje je još od sredine 16. stoljeća kao da progone prokletstva. Za vrijeme vjerskih ratova između katolika i protestanata ondje su spaljene dvije djevojčice, a shvatit ćemo da su se i kasnije ondje događale neke jezive stvari. Nakon što se prethodni vikar ubio, u seoce pod nazivom Chapel Croft poslana je vikarka Jack Brooks koju je utjelovila Samantha Morton.

Toj nekoć iznimno talentiranoj britanskoj glumici koja je na prijelazu iz devedesetih u dvije tisućite zaslužila i dvije nominacije za Oscara (Sweet and Lowdown Woodyja Allena i In America Jima Sheridana), karijeru je usporio teški moždani udar koji je jedva preživjela i nakon kojeg je ponovno morala učiti hodati i govoriti. Nije kasnije više uspjela ponoviti tako dobre uloge u dobrim filmovima i više se posvetila televiziji, a nažalost ni ova serija nije joj ponudila previše prostora da bi se istaknula. Sve je tu ostalo nekako neuvjerljivo, nategnuto, čak pomalo manipulativno i bez puno smisla na kraju, a stigla je Jack Brooks sa 15-godišnjom kćeri Flo (Ruby Stokes) kako bi preuzela župu.

I pratimo tu paralelno i radnju otprije tridesetak godina o dvije buntovne 15-godišnjakinje iz istog tog mjesta koje su tada nestale i više nitko nije čuo za njih. I dalje se u Chapel Croftu događaju neke čudne stvari, Flo će se sprijateljiti sa čudnim tinejdžerom Lucasom (Conrad Khan) koji je ranije zapalio školu, a i vikarki će se povremeno ukazivati dvije djevojčice zapaljene na lomači sredinom 16. stoljeća. Da je to loš znak, objasnit će joj stara susjeda, a tu je i bahati lokalni moćnik koji u šaci drži cijelo mjesto. Svo vrijeme paralelno povremeno i pratimo nekakvog manijaka koji je upravo pušten iz zatvora i koji kao da ima neke neraščišćene račune s Jack iz prošlosti, a sve ono što se čak i solidno gradilo u prvih pet epizoda, u posljednjoj će se doslovno raspasti.

IMDB LINK 

Primjedbe