THE GARDEN OF THE FINZI-CONTINIS (1970,ITA) - 7,5/10


 

Smatra se ova povijesna drama nastala po istoimenom romanu Giorgia Bassanija i posljednjim velikim i važnim filmom koji je snimio jedan od najboljih talijanskih filmaša svi vremena Vittorio De Sica. "Vrt Finzi-Continijevih" prati sudbinu bogate židovske obitelji iz Ferrare uoči II svjetskog rata, a bio je to čak četvrti De Sicin film koji je osvojio Oscara za najbolji strani film. Doduše, njegova rana remek-djela kao što su "Sciuscia" i Kradljivci bicikala" osvajali su počasne Oscare te je dobrim dijelom zahvaljujući njima i uvedena ova kategorija, a kasnije je još osvojio nagradu za antologijsku komediju "Jučer, danas, sutra" sa Sophiom Loren i Marcelom Mastroiannijem.

Ovaj puta De Sica se umjesto najvećih talijanskih zvijezda odlučio za angažman tada prilično anonimnih mladih glumaca i glumica pa je predstavio Francuskinju Dominique Sanda kojoj je to bio prvi talijanski film (iste je godine nastupila i u Bertoluccijevom Konformistu"), a Austrijancu Helmutu Bergeru bio je to tek treći film. Iako iz današnje perspektive "The Garden of Finzi-Continis" djeluje pomalo arhaično i bitno se stilski razlikuje od De Sicinih ranih neorealističnih filmova koji su ga i proslavili, potresna je to drama koja prikazuje kako je izgledao život Židova u fašističkoj Italiji uoči II svjetskog rata.

I prilično je to kontroverzna tema pošto su se Talijani branili da nisu oni bili ni izbliza tako okrutni prema Židovima kao njihovi drugovi Nijemci, no i duce Mussolini od svog je pajdaša Hitlera preuzeo brojne rasne zakone. Tako odmah na početku filma vidimo kako je Židovima u Ferrari zabranjeno korištenje gradskih teniskih terena, a jedna je to samo u nizu zabrana. Doduše, obitelj Finzi - Contini tako je bogata da ima ne samo svoj teniski teren, već i ogromni vrt u kojem su nekoć vrijeme provodili svi prijatelji njihove obitelji, a divili su mu se svi stanovnici Ferrare.

Ondje i počinje film, a djeci bogatog Židova, Micol (Sanda) i boležljivom Albertu (Berger) u posjet stižu prijatelji. Među njima je i Giorgio (Lino Capollichio), sin židovskog biznismena koji je još od djetinjstva zaljubljen u lijepu Micol. Svi oni sada su studenti, a u zraku kao da se već osjeća da se sprema nešto loše i da će uskoro doći do novog rata. Kako će vrijeme prolaziti, tako će i do njih dolaziti vijesti iz Njemačke o progonima Židova, a film je to prepun simbolike, čak pomalo nostalgična drama u kojoj taj veliki ograđeni vrt kao da simbolizira ono što će se dogoditi europskim Židovima. Osim što je osvojio Oscara za najbolji strani film, a De Sica je bio nominiran i za adaptirani scenarij, osvojio je "The Garden of Finzi - Continis" i Zlatnog medvjeda u Berlinu.

IMDB LINK 

Primjedbe