THE GREAT ESCAPER (2023,GBR) - 6,5/10


 

Britanski glumački veteran Michael Caine je 90-godišnji Bernard Jordan, mornarički veteran britanske vojske koji se kao i svake godine sprema na obilježavanje iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Godina je 2014. i već je 70 godina od Dana D, a omaškom će se stari Bernard koji s podjednako starom suprugom Rene (pokojna Glenda Jackson kojoj je ovo bila zadnja uloga) u staračkom domu negdje na jugu Engleske, ove godine zaboraviti prijaviti za odlazak na komemoraciju. Nije on odlazak u Normandiju propustio niti jedne godine, a na poticaj teško bolesne Rene, krenut će on sam na put prema Francuskoj kako bi se priključio kolegama. I bio je "The Great Escaper" još jedan u nizu filmova o osobama starije životne dobi koje će se zaputiti u, za njih, ozbiljnu avanturu.

Snimljena je ova ipak očekivano sladunjava i sentimentalna humorna drama prema stvarnom događaju, a kada u staračkom domu shvate da je Bernard nestao, nastat će prava panika. Dakako da ćemo kroz flešbekove shvatiti zašto je starom mornaru tako bitno sudjelovati na komemoraciji i što je on prošao tog dana kada su živote izgubili mnogi njegovi kolege. Kao da on ima osjeća krivnje što je preživio, a toliki koji su bili pokraj njega kada su se spustila vratašca broda na pješčanoj obali su tog dana momentalno pokošeni. No, kada uspije stići na krajnju destinaciju, Bernard će postati medijska senzacija i nacionalni junak kao što je to često slučaj u takvim situacijama.

U posljednje vrijeme u modi su očito filmovi o "nestašnim" dedicama koji će krenuti u neke podvige netipične za ljude njihove dobi, a neće "The Great Escaper" iskusnog Olivera Parkera biti film koji će se dugo pamtiti. Djeluje to gotovo kao jedan od onih televizijskih filmova koji se puštaju u dva popodne nakon meksičke sapunice. Ono po čemu će se ipak pamtiti ova melankolična gorko - slatka humorna drama je da smo tu posljednji put na ekranu vidjeli dvoje istinskih velikana britanskog pa i svjetskog filma. Caine je najavio da se s punih 90 godina na grbači povlači u zasluženu penziju, a Jackson je umrla nekoliko tjedana prije premijere s punih 87.

IMDB LINK 

Primjedbe