THE LESSON (2023,GBR) - 7/10


 

Prosječni pisci teže originalnosti i propadaju. Dobri pisci posuđuju od boljih od sebe, a najbolji pisci kradu. Tako književni bard J. M. Sinclair (Richard E. Grant) opisuje put do uspjeha mladom i ambicioznom piscu početniku Liamu Sommersu (Daryl McCromak iz Good Luck To You, Leo Grande) kojeg je njegova supruga Helene (Julie Delpy) angažirala kako bi bio tutor njihovom sinu Bertieu (Stephen McMillan). Već iz te uvodne fraze slavnog fikcionalnog pisca da se pretpostaviti da će netko od nekoga tu nešto ukrasti, a snimila je iskusna britanska uglavnom televizijska redateljica Alice Troughton svejedno misteriozni i intrigantni triler s pomalo staromodnim štihom.

Čim Liam stigne u tu izoliranu raskošnu vilu u kojoj slavni i iznimno tašti, egocentrični, čak zločesti i podmukli stari pisac živi s obitelji, shvaćamo da on i nije prvi tutor mladom Bertieu. Pokušavajući ići stopama oca, mladić se priprema za upis književnosti na neki od prestižnih fakulteta, a vrlo brzo on će kliknuti s tek nešto starijim tutorom kojem je stari Sinclair uzor. No, uskoro će Liam shvatiti da Sinclair možda jest izniman pisac, ali i da je on nula od čovjeka. Iznimno je on strog i hladan ne samo prema sinu, već i prema supruzi koja je nekakva umjetnica, a sve se tu vrti oko njega.

Smjestit će obitelj Liama u sobu u kojoj je nekoć živio njihov stariji sin Felix koji je nekoliko godina ranije poginuo, a kroz prozor on ima točno pogled na sobu Helene i J.M.-a. Lako je za pogoditi što oni to u spavaćoj sobi rade, točno pokraj prozora da ih Liam može vidjeti, a Helene uopće neće smetati kad uhvati atraktivnog mladića da je promatra, štoviše. Kako je i Liam ambiciozan pisac, tako i on radi na svom romanu i želio bi da mu svoje mišljenje o tome kaže njegov uzor, a približit će mu se tako što je informatički pismen, za razliku od starog pa će mu u tome pomagati. Iako cijelo vrijeme "The Lesson" pleše na rubu klišeja, radnja će se tu ipak razviti neočekivano, a snimila je Troughton jedan od onih elegantnih britanskih trilera koji uopće nije bio loš.

IMDB LINK 

Primjedbe