TOTEM (2023,MEX) - 7/10


 

Meksička filmašica Lila Aviles prije nekoliko godina se predstavila hvaljenom dramom "Chambermaid / La camarista" o životu sobarice za koji sam potpuno zaboravio da sam ga gledao. Ipak, uvidom u vlastitu arhivu koja sada broji oko 4000 naslova, prisjetio sam se te naturalističke opservacijske drame, a u istom stilu Aviles je snimila i svoj drugi, podjednako hvaljeni film. Ponovno je to snimljeno gotovo na opservacijski, dokumentaristički način, a pratimo tu jedan dan u životu građanske meksičke obitelji neke srednje klase koja organizira rođendansku proslavu članu obitelji koji je terminalno bolestan.

Tona (Mateo Garcia) je talentirani mladi umjetnik koji umire od raka, a cijela njegova velika obitelj i prijatelji u njegovoj kući organiziraju mu zabavu iako nikome zapravo i nije do zabave. Pogotovo ne Toni, koji odbija odlazak na kemoterapiju i pomirio se sa smrću, a organizacija te zabave kao da obitelji služi da bi skrenula pozornost sa činjenice da njihov sin, brat, muž i otac vrlo brzo više neće biti s njima. Tako u prvoj polovici filma gotovo pa uopće i ne vidimo Tonu, već pratimo ostale članove obitelji koji su svaki za sebe preuzeli neki zadatak, a do kraja ćemo shvatiti zanimljivu obiteljsku dinamiku i međuljudske odnose.

Tonina sestra Nuria peče rođendanski kolač i natače se alkoholom, misleći da nitko ne primjećuje da ima ozbiljnih problema s cugom. Njegov otac Roberto je umirovljeni psihijatar koji je preživio rak grla, a potpuno izgubi živce kada uhvati svoje unuke da se igraju s napravicom kojom on reproducira glas. Tonina partnerica Lucia kao da ih sve nekako drži na okupu, a u toj prvoj polovici filma kao da perspektivu najviše pratimo iz Tonine šestogodišnje kćeri Sol. Djevojčici je očigledno jasno da je tata teško bolestan, no pitanje je shvaća li ona uopće još koncept smrti i da Tone vrlo brzo više neće biti među njima.

Iako je "Totem" potresna, emotivna i dirljiva drama, ima tu i povremenih humornih elemenata i situacija koje razbijaju svu tu napetost i nesreću kojoj svjedočimo. Pa iako je riječ o obitelji srednje klase, uglavnom intelektualaca, vidjet ćemo da će i Tonine sestre (na užas starog Roberta) pribjeći pozivanju neke stare šamanice kao posljednjeg rješenja. Nakon premijere u glavnom programu festivala u Berlinu gdje je "Totem" osvojio nagradu ekumenskog žirija, imala je ova drama lijep festivalski život. Nominiran je ovaj film i za nagrade za najbolji nezavisni film, a ušao je i u uži izbor od 15 naslova za Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

IMDB LINK 

Primjedbe