I.S.S. (2023,SAD) - 6,5/10


 

ISS je Međunarodna svemirska postaja u kojoj su zajedno stacionirani astronauti iz Amerike, Rusije, Japana, Europske unije i Kanade. I premda danas bijesni rat između Rusije s jedne i Ukrajine koju podržava zapad s druge strane, koliko vidim ISS i dalje funkcionira, a ta ideja zaintrigirala je debitanta Nicka Shafira po čijem je scenariju sasvim solidan SF triler snimila Gabriela Cowperthwaite (Our Friend, Blackfish, Megan Leavy). Kao i kod svakog filma čija se radnja odvija u nekom svemirskom brodu ili objektu, naravno da mi je prva asocijacija bio "Alien". No, neće ovdje probleme stvarati slijepi putnik, već će do tenzija dovesti ono što se događa na Zemlji.

Shafir je u svemirsku postaju odlučio smjestiti po troje Amerikanaca i Rusa. U američkoj ekipi tu je Kira (Ariana DeBose), mlada biologinja kojoj je ovo prva misija na ISS-u, Christian (John Gallagher) i zapovjednik Gordon (Chris Messina). Ruskoj trojci šef je Nikolaj (Costa Ronin), a tu su i Veronika (Maša Maškova) te također znanstvenik Aleksej (Danac Pilou Asbaek). I čini se da ta neobična američko - ruska svemirska kohabitacija uopće ne funkcionira tako loše. Djeluju oni kao dobro društvo, zabavljaju se, rade svoj posao, no postoji jedno pravilo - nema razgovora o politici.

Ipak, to pravilo se ubrzo neće moći izbjeći jer i jedni i drugi će dobiti obavijest iz svojih baza da je na Zemlji izbio nuklearni rat između Rusije i Amerike. I jedni i drugi dobit će zadatak da preuzmu svemirsku stanicu i "neutraliziraju" one druge te će krenuti borba za goli život. Iako od početka ta svemirska stanica po kojoj svi oni lebde u bestežinskom stanju djeluje užasavajuće klaustrofobično i jasno nam je da s nje nema bijega, tek kada nastanu problemi, shvatit ćemo ozbiljnost te situacije. Do jučer naizgled skladni odnosi u nekoliko sekundi će se promijeniti, no nije tu ništa crno - bijelo. Nisu tu Rusi oni stereotipni filmski negativci, a Ameri pozitivci, već su tu linije dosta mutne, a pitanje je tko kome uopće može vjerovati te je Cowperthwaite snimila uzbudljivi i dinamični svemirski triler.

IMDB LINK 

Primjedbe