LA SYNDICALISTE (2022,FRA) - 7/10


 

Sjajna francuska glumica Isabelle Huppert ponovno je u dobroj formi u mučnoj i intrigantoj kombinaciji trilera i drame snimljene prema istinitim događajima otprije samo nekoliko godina. Film koji je snimio iskusni Jean - Paul Salome zapravo je adaptacija knjige koju je 2019. godine objavila istraživačka novinarka Caroline Michel - Aguirre, a Huppert je sindikalna povjerenica porijeklom iz Irske Maureen Kearney. Ona je šefica sindikata za francusku kompanijom Areva koja se bavi izgradnjom i održavanjem nuklearnih elektrana. No, kada dođe do smjene uprave u toj velikoj kompaniji, Kearney će otkriti tajni plan između državne kompanije EDF i kineskih investitora.

Taj plan predviđa prodaju Arevine nuklearne tehnologije Kinezima, a to bi jasno koštalo posla mnoge zaposlene u francuskoj kompaniji. Jednom kada otkrije tajne planove, Kearney će na sve načine pokušati zaustaviti taj plan. No, netko će pokušati zaustaviti i nju jer vidimo odmah u uvodnoj sceni da je ta naizgled krhka ženica od šezdesetak godina napadnuta u svom domu. Potom se vraćamo nekoliko mjeseci u prošlost odnosno točno u vrijeme kada je Francois Hollande postao predsjednik Francuske, no svejedno je centralna točka filma napad na Kearney.

I snimio je Salome solidnu kombinaciju političkog trilera i psihološke drame koja je svima nama izvan Francuske ipak možda mrvicu komplicirana i zbunjujuća jer baš nam i nisu poznate društveno - političke okolnosti u toj zemlji prije nešto više od deset godina. Tek naizgled sličnu ulogu Huppert je igrala u Verhoevenovoj "Elle" jer i ovdje će ona postati žrtva silovanja. No, ono što će joj se dogoditi poslije bit će zapravo još gore od jezivog trenutka kada joj je u kuću napao maskirani muškarac, izrezao je nožem, vezao i silovao. Ubrzo potom će je policija optužiti da je sve to zapravo izmislila i optužit će je za lažno prijavljivanje i insceniranje kaznenog djela. Umjesto žrtve, postat će ona osumnjičenica i gotovo nitko joj neće vjerovati, a taj groteskni i jezivi cirkus koji će proživljavati, poslužit će ujedno kao distrakcija s pravog problema odnosno korupcije.

IMDB LINK 

Primjedbe