NIGHT SWIM (2024,SAD) - 5/10


 

Kao da nam već nije na vrh glave nastavaka iz serijala "Insidious", James Wan uz asistenciju Jasona Bluma iz produkcijske kuće Blumhouse specijalizirane za horore, izbacio je film koji je bezobrazna generička kopija njegovog puno poznatijeg filma. Samo što je u "Night Swim" to zlo svojstvo koje odvlači ljude - bazen. I to luksuzni moderni bazen jedne od onih lijepih i velikih kuća u predgrađu u kojima žive američki bogataši. Sve ostalo u ovom slabašnom hororu je identično filmovima iz serijala "Insidious" i stvarno me živcira taj nedostatak maštovitosti i igranje na sigurno što se i u ovom slučaju pokazalo kao dobitna formula jer "Night Swim" je sasvim solidno prošao na kino blagajnama.

I sama ideja filma koji je napisao i režirao dugometražni debitant Bryce McGuire je prilično bedasta i banalna. Nije to nešto neobično za žanr kao što je horor jer ionako je većina strahova u svim tim filmovima iracionalna, no jednostavno mi je neshvatljivo takvo prepisivanje svega već viđenog. Tek uz prebacivanje u nešto drukčiji ambijent. Tako i ovdje imamo američku obitelj koja je odlučila doseliti u novu kuću u predgrađu. Ray Waller (Wyatt Russell) je bio profesionalni bejzbolaš kojem je multipla skleroza prekinula karijeru, a sa suprugom Eve (Kerry Condon), 15-godišnjom kćeri Izzy i mlađim sinom Elliottom odlučili su oni iznajmiti tu kuću s bazenom koji proždire ljude.

Doduše, mi to znamo, oni još i ne, no vrlo brzo shvatit će da se s bazenom nešto čudno događa. Ne baš svi jer naučili smo u "Insidious" da je tatko taj koji će biti najbezbrižniji i zbog njega će patiti ostatak obitelji, a sve isto dogodit će se i tu. Dok će i mama i kćer i sin polako shvaćati da bazen skriva neko zlo, tata će biti najbezbrižniji, možda i zato što će se njegovo zdravstveno stanje poboljšavati uz brčkanje u bazenčiću. Koliko blesava i bedasta bila ideja da je bazen (?!?) zlo svojstvo, zapravo je ideja tu bila zanimljiva jer bazen obično smatramo mjestom za ultimativno opuštanje, odmor. Nije baš uspio tu ni pokušaj satiriziranja bezbrižnih života onih uglavnom barem više srednje klase koji žive u takvim predgrađima jer se sve rastopilo u generičkoj i formulaičkoj izvedbi pa se "Night Swim" pretvorio u podvodni "Insidious".

IMDB LINK 

Primjedbe