SORCERY (2023,ČILE) - 6,5/10


 

Fantazija Čileanca škotskog imena Christophera Murraya vodi nas na izolirani čileanski otok Chiloe na samom kraju 19. stoljeća. Mistična je to drama, fantazija, smještena u područje kojim vlada magija i koje je tek nedavno kolonizirano. Neobični je to i revenge triler jer osvete će se zaželjeti 13-godišnja Indijanka po imenu Rosa koja radi kao sluškinja na imanju njemačkih doseljenika. Kada njemački gazda brutalno ubije njenog oca, Rosa će pokušati istjerati pravdu i kod seoskog načelnika tražiti zaštitu i kazneni progon bijelog zemljoposjednika. No, nije on pretjerano zainteresiran za zaštitu indijanaca i progon bijelaca poslije čega će Rosa pravdu pokušati pronaći na drugi način.

Obratit će se ona za pomoć potom lokalnom vješcu, čarobnjaku i pokušat će od njega naučiti tajne magije putem koje se želi osvetiti. I vizualno to djeluje impresivno, lokacije su odlične i sve to izgleda autentično, a snimljeno je to kroz neke sive, tmurne filtere čime se potencira dojam. Ogledni je "Sorcery" ili "Brujeria" u originalu, primjerak magijskog realizma čija je priča motivirana stvarnim događajima. Još jedan je to u nizu filmova koji problematiziraju latinoameričku tematiku asimilacije i ugnjetavanje tamošnjih domorodaca, uništavanja i potiranja njihovih običaja i vjerovanja.

Pa kada tamošnji urođenici shvate da su ondje građani drugog reda i da zakoni i pravila ne vrijede za njih, okrenut će se tradiciji, korijenima i magiji. Premijeru je "Brujeria" imala u Sundanceu, i iako je ideja i tema filma iznimno zanimljiva, nekako mi je to ostalo nedorečeno. Kao da se Murray odlučio plesati oko te mračne i mistične priče u kojoj će magija indijanaca početi raditi ozbiljnu štetu kolonizatorima, no istovremeno će pokušati iskoristiti tu moć kada njima bude potrebno. Bilo je ovo solidno, no ipak sam od ovog filma očekivao nešto više. 

IMDB LINK 

Primjedbe