A THOUSAND FIRES (2021,FRA) - 7/10


 

Vodi nas ovaj opservacijski dokumentarac u pokrajinu Magway u Myanmaru (nekadašnjoj Burmi), zemlji na čijem je području još krajem 18. stoljeća započelo istraživanje izvora nafte. Naravno da su te primitivne bušotine tada vodili britanski kolonizatori, a u filmu koji je snimio palestinski filmaš s britanskom adresom Saeed Taji Farouky vidimo da se u tih dvije stotine godina puno toga nije promijenilo. Tako pratimo ovdje sudbinu obitelji, supružnika koji su vlasnici jedne od takvih primitivnih naftnih bušotina u odnosu na koje bušotine koje je gradio lik Daniela Day Lewisa u "There Will Be Blood" djeluju kao svemirski brod.

Cijele dane Thein Shwe i Htwe Tin provode u blatu, mulju, ručno pokušavaju izvući naftu iz te primitivne bušotinice, a u nekoliko dana oni uspijevaju skupiti jedan barel. Jedini njihov cilj je djeci osigurati bolji život, a dok dva sina tinejdžera i dalje žive s njima, starija kćer je udana i povremeno ih posjećuje sa svojom kćeri. Otac se nada da će njegovi sinovi naslijediti posao, no dečki baš i nisu pretjerano zagrijani za taj mukotrpan, opasan, prljav, a na kraju slabo plaćen posao i imaju oni neke druge snove. Posebno se to odnosi na starijeg sina koji voli nogomet i sanja da će jednog dana postati profesionalac, a njegov otac odlučio ga je u tome podržati koliko može.

Premijeru je "A Thousand Fires" imao na amsterdamskoj IDFA-i, potom je prikazan i u Locarnu i mnogim drugim festivalima, a riječ je o dokumentarcu snažne vizualnosti i ogromnih kontrasta. Baš kao što je ideja rafinerija nafte smještenih negdje usred džungli pomalo kontradiktorna, takav je gotovo i cijeli svijet koji upoznajemo. I dok ta nafta i bušotine obično znače neku modernost, vidimo kako je taj svijet i dalje primitivan, zaostao negdje na pola puta između tribalnog, plemenskog te sadašnjeg. Ti ljudi se i dalje drže nekih drevnih običaja, rituala, odlaze šamanima i vračevima koji im proriču sudbinu. No, kada su u pitanju snovi njihovog starijeg sina, mladog fudbalera koji bosonog naganja krpenjaču po nekoj grbavici pa ga prepoznaje nekakav skaut i odvodi u grad, vidimo da tu i nema puno razlike u odnosu na ostatak svijeta.

IMDB LINK 

Primjedbe