MILLENIUM MAMBO (2001,TVN) - 7/10


 

Hou Hsiao-hsieh jedan je od najpoznatijih tajvanskih filmaša, redatelj koji je osvajao Zlatnog lava u Veneciji i nagradu za režiju u Cannesu, a na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće i on je potpuno promijenio svoj stil. Tijekom osamdesetih i devedesetih Hou se predstavio kao neorealist koji se uglavnom bavio tematikom iz povijesti Kine i Tajvana, a "Millenium Mambo" je postmodernistička drama očigledno snimljena pod utjecajem Wong Kar-waia. Kao snimatelja Hou je angažirao Mark Lee Ping-bina koji je godinu ranije snimio Wongovo remek-djelo "In the Mood for Love", a po estetici i stilu "Millenium Mambo" neodoljivo podsjeća na taj film.

Pratimo ovdje priču o nevjerojatno lijepoj djevojci koja se prisjeća svoje dvije velike ljubavi. Iako se radnja odvija 2001. godine, kada je film i premijerno prikazan u Cannesu, Vicky (Shu Qi) je naratorica s deset godina odmaka i prisjeća se svoje dvije romanse. Jedan od njih je njena mladenačka ljubav Hao-Hao s kojim je iz malenog gradića i doselila u Tajpeh, a drugi je asketski gangster Jack. I neobičan je to film koji se ističe neonskim blještavilom, nelinearnom naracijom, stilizacijama tijekom kojih se Vicky prisjeća tih mladih dana i vremena kada čovjek misli da će mladost trajati vječno.

Iako je za glavne uloge Hou želio angažirati dvojac Maggie Cheung - Tony Leung koji se proslavio u "In the Mood for Love" na kraju je glavnu ulogu odigrala Shu Qi koja je kasnije često glumila u njegovim filmovima. Prethodno je ona bila model i u nekim hongkonškim softpornićima, a ta fatalna ljepotica jedna jed onih koje doslovno izluđuju muškarce. Kao što je čest slučaj, Vicky je jedna od onih koje se lijepe za kretene jer dok je Hao-Hao posesivni manijak, Jack je kriminalac. Neobična je to, hipnotična romantična drama, jedan od onih filmova struje svijesti i sjećanja u kojima kao da se preklapaju stvarne memorije i nešto isfantazirano, uglavnom uljepšano u odnosu na trenutke kakvi su se u stvarnosti dogodili.

IMDB LINK 

Primjedbe